Broj nezaposlenih u Istri pao ispod pet tisuća

Mirando Mrsić (M. ANGELINI)
Mirando Mrsić (M. ANGELINI)

Ministar  rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić posjetio je jučer Područni ured Pula Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te, nakon radnog posjeta, dao izjavu za medije u kojoj je istaknuo zadovoljstvo što je broj nezaposlenih u Istri pao ispod pet tisuća te je na najnižoj točki od 2007. godine.

Prednjače turizam, građevina i industrija

- Turistička sezona u Istri je dobra, što se može vidjeti i po padu broja nezaposlenih, ali i većem broju otvorenih radnih mjesta nego lani, naveo je Mrsić te dodao da mu je posebno drago što pada broj nezaposlenih mladih osoba. Također je istaknuo da se Istra može pohvaliti s najvećim brojem takozvanih "stalnih sezonaca" - mjerom za poticanje zapošljavanja kojom Zavod poslodavcu sufinancira doprinose za produženo mirovinsko osiguranje stalnim sezonskim radnicima. Takvih je sezonaca u Istri oko 750, a očekuje se da će ih uskoro biti više od tisuću.

- Broj nezaposlenih pada, zapošljavanje raste, i to ne samo u segmentu turizma, već se veći broj radnika traži i u građevini te u djelatnosti industrije. To znači da su gospodarski pomaci vidljivi i Hrvatska kreće dobrim putem, a Istra je prva u kojoj se takvi  pozitivi pomaci vide, kako u zapošljavanju tako u gospodarstvu, naveo je jučer Mrsić naglasivši da je trenutno broj nezaposlenih na nivou cijele države ispod 260 tisuća, a taj broj i dalje pada.

U špici sezone 6,5 tisuća zaposlenih

Tanja Lorencin Matić, predstojnica pulskog Ureda HZZ-a navela je da, iako službena statistika još nije objavljena, Istra trenutno broji oko 4.600 nezaposlenih, a zadnji je puta broj nezaposlenih pao ispod pet tisuća 2007. godine. Trenutno je, kako je naglasila, u sezoni zaposleno oko pet tisuća radnika, s tim da se očekuje da će taj broj narasti na 6,5 tisuća ljudi. Oko tri tisuće otpada na domicilno stanovništvo, dok tri i pol tisuće dolazi u Istru na rad iz drugih županija. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter