Brijuni: Dvaput više novca od izleta nego od noćenja

Safari park na Brijunima (arhiva)
Safari park na Brijunima (arhiva)

u prvih šest mjeseci ove godine Nacionalni park Brijuni posjetila su 62.464 gosta koji su ostvarili 6.738 noćenja. U brijunsku luku je uplovilo 369 jahti. Od izleta je ostvareno pet milijuna kuna prihoda, od noćenja 2,5 milijuna, a od nautičara 300 tisuća kuna.

U usporedbi s prošlom godinom, zabilježen je porast od dva posto u broju posjetitelja, porast prihoda, ali blagi pad u noćenjima, dok je broj jahti i prihod od njih na lanjskoj razini.

- Kongresna sezona nam je završila i do konca ljeta posvetit ćemo svu svoju pažnju individualnim gostima. Poslovnjaci nam se vraćaju ponovno na jesen, kaže Vesna Danko Klunić, viša stručna suradnica u Javnoj ustanovi NP Brijuni.

Početkom srpnja glavni turistički centri u Istri zabilježili su pad broja turista i noćenja, a posjetitelji Brijuna u ljetnoj sezoni dolaze upravo iz tih mjesta. Povećanje broja onih koji su posjetili Brijune od dva posto tim više je značajno i svakako budi optimizam da će se zacrtani planovi ostvariti, kažu u upravi Brijuna.

Gosti su iz svih krajeva svijeta, no standardno najviše ih je iz Njemačke, Austrije i Slovenije. Goste iz Italije se u većem broju očekuje u kolovozu, a primjetan je pad broja posjetitelja iz Rusije u odnosu na protekle godine.

- Nacionalni park Brijuni može se posjetiti svaki dan, brodovi iz Fažane kreću u 9, 11.30, 13.30 i 15.30 sati. Podsjećamo da vođeni posjet traje oko četiri sata. Svake godine se trudimo u program uvrstiti nešto novo, a to je lani bio Mediteranski vrt koji predstavlja vrtnu atrakciju unutar Nacionalnoga parka gdje se na površini od 17.000 kvadrata uzgajaju ukrasne vrste trajnica, drveća i grmlja. Ovaj vrt koji se uklapa u ostale prirodne i kulturno-povijesne sadržaje Nacionalnoga parka oplemenio je izletnički program, ali je i idealno mjesto za razna događanja, sastanke i susrete, ističe Danko Klunić.

Ove godine posjetitelji Brijuna mogu pokušati igrati golf. Na golf vježbalištu, koje se nalazi nadomak spomeniku vodi, za samo 10 kuna imaju priliku, uz asistenciju, desetak puta udariti golf lopticu i fotografirati se uz novi golf pano te tako ponijeti jedinstvenu fotografiju s Brijuna.

U ponudi je niz edukativnih programa za djecu i hotelske goste koji se gostima s "kopna" mogu pridružiti u ljetnom kinu ili na interaktivnoj predstavi "Dolazak Kupelwiesera na Brijune" u izvedbi ekipe Istra Inspirita. (C. B. GALIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter