Brat i sestra pokrenuli humanitarnu akciju za svog "Hrabrog Peru"

Barbara Kecman
Barbara Kecman

"Kao i sva djeca tako je i Barbara živjela bezbrižno, punim srcem, razigrana, vesela i nasmijana. Prije dvije godine kada joj je otkrivena 'zločesta' Crohnova bolest, veseo i radostan život u jednom trenutku zamijenilo je često ostajanje u bolnici, teške pretrage, svakodnevni bolovi, jednom riječi - borba za život. Barbara, Hrabri Pero, kako ju ja i sestra sada zovemo, svoju bolest podnosi s osmjehom na licu." Ovako počinje pismo na Facebook stranici "Priča o Barbari" u kojoj 16-godišnji Dominik i 19-godišnja Bernardica, brat i sestra 13-godišnje Barbare iz Pule, pokušavaju prikupiti sredstva za sestrino liječenje u Belgiji.

Dvije godine liječenja

Kako doznajemo od njezine majke Đurđice Kecman, s Barbarom su, u ove dvije godine otkako joj je bolest dijagnosticirana, isprobali sve moguće načine liječenja - od enteralne prehrane, kortikosteroida, imunosupresiva do već druge vrste biološke terapije, ali je bolest još uvijek, nažalost, jača od svih tih lijekova. Lani su joj na Kantridi liječnici jedva spasili život.

- Naša mala sestrica ne ide u školu kao njezini vršnjaci jer trpi jake bolove, ne smije nositi torbu s knjigama, mora nositi zaštitnu medicinsku masku kada je među ljudima jer je i mala prehlada njoj veliki problem, budući da su joj lijekovi koje mora uzimati srušili imunitet. Mi samo želimo da Barbara ide u školu, da se druži s vršnjacima, da se može bezbrižno igrati. Želimo da ozdravi, pričaju nam njezini brat i sestra te dodaju da ju svaki dan gledaju kako se bori, kako je hrabra, obilazi bolnice od Pule, Rijeke do Zagreba i kako još uvijek ima snage da im se osmjehne. 

Spas u Belgiji

Barbara sada pohađa sedmi razred OŠ Veruda, no zbog bolesti ne može ići u školu pa joj profesori dolaze kući kada joj to bolest dopušta, priča nam njezina mama Đurđica i pritom zahvaljuje  vodstvu OŠ Veruda i svim profesorima na susretljivosti koju iskazuju.

- U Hrvatskoj smo, nažalost, iscrpili sve mogućnosti liječenja i Barbara je dobila priliku za liječenje u specijalnoj bolnici za upalne bolesti crijeva u Belgiji. Nažalost, mi joj nismo u mogućnosti sami platiti troškove liječenja koji iznose oko šest tisuća eura. Iako i suprug i ja radimo, trenutno smo zbog zatvaranja obrta kojeg smo imali i nagomilanih dugova blokirani i ne možemo dignuti kredit za liječenje, priča nam ova hrabra mama.

Naime, kako doznajemo, njihova se obitelj prije dvije godine upravo iz tog razloga preselila iz Slavonije u Pulu, u potrazi za poslom, nakon što je bila prisiljena zatvoriti obiteljski obrt. Iako su u Istri posao ubrzo pronašli i dugovanja polako počeli vraćati, obiteljska je sreća zbog otkrića bolesti najmlađeg djeteta naglo prekinuta.

- Njezini brat i seka dosjetili su se objaviti javni apel za pomoć na Facebooku. Ljudi su se već počeli odazivati i prve uplate sjele su nam na račun, doznajemo od Barbarine mame koja je zahvalna što su s organiziranjem pomoći započeli i u njihovom radnom gradu Orahovici, a pomoć im je ponudila i pulska udruga "Pokloni mi budućnost".

Za dodatne informacije roditelji se mogu kontaktirati preko Facebook stranice "Priča o Barbari". Obitelj ovog malog borca na svakoj se kuni pomoći zahvaljuje riječima "Hvala vam što poklanjate Barbari budućnost".

Svaka kuna dobrodošla

Iako su inicijalni troškovi obrade, dijagnostike i početnog liječenja procijenjeni na šest tisuće eura (prema dostavljenom predračunu iz klinike) oni će sigurno biti i veći, a obitelj treba pokriti i troškove odlaska u Belgiju te smještaja, kao i moguće dodatne troškove pregleda i terapije. Svi koji im žele pomoći mogu to učiniti uplatom na račun BARBARA KECMAN IBAN: HR9023900013221236137, SWIFT: HPBZHR2X. (Borka PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter