Božićni ukrasi u centru ne rade zbog tehničkog kvara

Uoči montiranja kugla na Forumu je svijetlila, ali kratko (M. ANGELINI)
Uoči montiranja kugla na Forumu je svijetlila, ali kratko (M. ANGELINI)

U Pula Herculanei danas je održana izvanredna konferencija za novinare da bi se građanima Pule objasnilo zašto novogodišnja rasvjeta po grad ne radi. Kako je naveo zamjenik direktora Herculanee Igor Vlašić, Gradu Puli je ove godine bio cilj osvježiti dekorativnu božićnu rasvjetu na ključnim dijelovima grada i to uvođenjem nove LED tehnologije. Postojeći ukrasi, kupljeni još 2008. godine bili su, kako je naveo, zastarjeli i više ih se nije niti  moglo servisirati.

Nova LED tehnologija

Kako je pojasnio Vlašić, na natječaju za poslove deinstalacije stare i ugradnje nove RGB LED svjetlosne dekoracije na postojećim konstrukcijama, održavanje i deinstalaciju, posao je dobila pulska tvrtka Ara Electronic i ugovor je s njima potpisan 14. studenog, s rokom završetka radova do 6. prosinca. Vlašić je pojasnio da je Ara Electronic trebala novim ukrasima dekorirati kružni tok na Punti, odnosno lokaciju Trga na mostu, Giardine, Ulicu Sergijevaca do Foruma, zatim jelku na Forumu, a zadužena je i za kuglu koja je najavljivana kao najveća u Europi, koja je trebala i svijetliti, ali i mijenjati boje te ispisivati poruke.

Na preostalim lokacijama, Arsenalskoj, Ulici Veruda, Zagrebačkoj, Ulici 119. brigade, Giardinima, stupovima javne rasvjete na Stoji, Verudi, Vidikovcu, S-krivini, zaobilaznici te Velom Vrhu s prigradskim naseljima, Trgu Republike te Titovom parku  zamijenjena je postojeća tehnologija LED svjetlećim tijelima bijele boje.

Najveći problem - kugla

- S obzirom da su ukrasi instalirani, ali ne svijetle, pozvali smo izvođača radova da pojasni u čemu je problem te im dali rok od osam dana da ukloni nastali problem, naveo je Vlašić te riječ prepustio Igoru Brenku, direktoru Ara Electronice.

On je prije svega uputio javnu ispriku svim građanima te naveo da je rasvjeta trebala proraditi na sv. Nikolu no to se, zbog tehničkog problema, nije dogodilo.

- Riječ je o novoj tehnologiji koju smo testirali u laboratorijskim uvjetima, no nažalost nismo je imali prilike ispitati na terenu. Problem je detektiran i pokušat ćemo ga ukloniti u roku od osam dana, a možda i prije, naveo je Brenko.

Na pitanje novinara što ukoliko se problem ne ukloni i lampice ni tada ne zasvijetle, naveo je da se razmataju dodatne opcije, no da Puljani sigurno neće ostati bez ukrasa. Također je kazao da se danas isprobala rasvjeta na Punti, sutra bi se trebala osposobiti Ulica Sergijevaca, a preksutra Istarska.

Kugla im je, kako je naveo, najveći problem i iako će se ona najvjerojatnije osposobiti da svijetli, neće, kao što je bilo najavljivano, ispisivati poruke i mijenjati boje. No, i to je još uvijek moguće. Upitan da pojasni konkretnije u čemu je nastao problem, Brenko je naveo da su svi ukrasi softverski povezani u jednu instalaciju na kojoj je došlo do smetnji, odnosno ponovio da je u pitanju čisto tehnički kvar.

Podsjetimo, za nabavu, montažu, popravak, postavljanje i održavanje postojeće dekoracije ove su godine putem natječaja odabrane dvije tvrtke - Sandi d.o.o iz Rijeke za iznos od 264 tisuće kuna, dok je za deinstalaciju stare i ugradnju nove RGB LED svjetlosne dekoracije na postojećim konstrukcijama, održavanje i deinstalaciju, odabran pulski obrt Ara Electronic za iznosu od 1,165 milijuna kuna. Ukupni trošak uključuje izradu i zamjenu postojeće dekoracije kao i troškove postave te održavanja tijekom božićnih i novogodišnjih praznika. Ovogodišnja nabavka svjetlećih ukrasa, kako je bilo rečeno, neće se financirati iz proračuna Grada Pule, već će u njenom financiranju sudjelovati gotovo sva gradska poduzeća te Turistička zajednica Grada Pule. (Borka PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter