Borci protiv poledice i snijega

Odvoz smeća zimi može zapeti samo zbog previše snijega (D. ŠIŠOVIĆ)
Odvoz smeća zimi može zapeti samo zbog previše snijega (D. ŠIŠOVIĆ)

Kada u Pazinu kroz prozor pogledate u nebo, čini vam se da je sunčano, barem u zadnjih nekoliko dana, ali kad izađete na otvoreno, nije baš ugodno. Noću je još neugodnije, temperatura se ovih dana spušta i do devet stupnjeva ispod ništice. Zbog te nezgodne klime, velikih zimskih noćnih hladnoća i velikih razlika između dnevne i noćne temperature, Pazin šaljivo zovu "istarski Sibir", a u takvom podneblju nimalo nije lako ljudima koji svoj posao rade na otvorenom. Među njima je i četrdesetak radnika komunalnog poduzeća Usluga, koji na različitim poslovima čišćenja i održavanja puno radno vrijeme provode na otvorenom, bez obzira na hladnoću, kišu ili snijeg.

Dnevno prazne 350 kontejnera

Ekipu jednog Usluginog kamiona za odvoz otpada presreli smo u rutinskom poslu pražnjenja kontejnera na ruti prema Ježenju. "Od zimske opreme imamo - duge gaće", na prvu loptu se našalio jedan od njih, Joca Trčak, odgovarajući na pitanje kako im je raditi po toj nezgodnoj pazinskoj hladnoći. Smjena im počinje u sedam sati ujutro, i do njenog isteka imaju tek polusatnu pauzu za marendu. Ako voze gradsku liniju, onda dnevno pređu četrdesetak kilometara i isprazne stotinjak kontejnera, a ako voze tzv. vanjsku liniju, po ruralnom dijelu Pazina i po susjednim općinama, tada pređu 100-150 kilometara i s putem isprazne 60-80 kontejnera.     - Ujutro je friško, jutros je recimo bilo minus devet, bolje se obučeš, i to je to", kaže Slobodan Bajt, a Trčak dopunjuje: "Najbolje se zagrijavamo radeći". Treći član ekipe je Mauro Žgrablić, on vozi kamion za sakupljanje otpada i u grijanoj je kabini, ali nerijetko izađe pomoći kolegama u kačenju kontejnera.

Niske temperature, kolikogod na Pazinštini one bile nezgodne, nikad nisu bile razlog da kamioni ne izađu u sakupljanje smeća, jedino ih preveliki snježni zapusi mogu u tome zaustaviti, ali najviše na jedan dan. To se u minulih godinu dana dogodilo najviše dvaput, saznajemo od Željka Gržinića, rukovoditelja Uslugine radne jedinice Čistoća. Zimi je, na sreću, mnogo manje nego ljeti problematično ako se kontejneri ne isprazne na vrijeme. Usluga inače ima tri takva velika kamiona za sakupljanje otpada s tročlanom posadom, i jedan manji s dva djelatnika, namijenjen uskim uličicama srednjoistarskih gradića. Sve četiri ekipe dnevno prelaze ukupno 440 kilometara i isprazne ukupno oko 350 kontejnera.

U tri sata 193 kilometra

No, oni nisu jedini. Javne površine u Pazinu čiste tri pometača, i to uži centar grada svakodnevno a periferiju nešto rjeđe, povrh strojnog pometača koji ima stalne rute čišćenja uglavnom glavnih ulica. U ovo zimsko doba nešto manje posla imaju radnici na održavanju zelenih površina. Dva su radnika svakodnevno zaposlena na upravljanju odlagalištem otpada. Ukupno u ovom sektoru Usluge radi 28 djelatnika, no kako ih zimi zbog smanjenog opsega posla dio koristi godišnje odmore a neki su na bolovanju, vani je ovih dana svakodnevno po dvadesetak radnika, kaže nam Željko Gržinić.

Zimi dosta posla imaju i radnici Uslugine radne jedinice Održavanje i izgradnja, kojom rukovodi Robert Pierino Brajković. Ova je služba zadužena za održavanje 193 kilometra gradskih ulica i nerazvrstanih cesta na području Pazina. Posipavanje zbog poledice i čišćenje snijega s prometnica najvažniji su zimski poslovi ove službe, čije "srce" predstavlja noćna ophodnja i četiri Uslugine ekipe s ralicama i posipačima. Da bi solju i sipinom posipali baš sve gradske ulice i ceste treba im tri do četiri sata, no posipavanje često obavljaju i preventivno, kada vremenske prognoze nedvojbeno najavljuju zahlađenje: time uštede vrijeme za dodatne intervencije ili ponovna posipavanja kada poledica doista stegne. "Ove godine nas poledica još nijednom nije iznenadila", kaže Brajković. Povrh ovih sedam radnika, još ih je petero zaduženo za ručno posipavanje nogostupa i trgova u gradu, a u slučaju snijega svima njima dodaju se još i tri kombinirana stroja s ralicama i pripadajućom posadom. Dakle, kad Pazinštinu prekrije snijeg, Usluga "diže" 25 svojih radnika i sedam strojeva, koji sve gradske ulice i ceste mogu osposobiti za 4-5 sati, osim kad su nanosi snijega jači, pa je za njihovo rješavanje potreban koji sat više. Rezerve soli i sipine uvijek se obnavljaju, pa u svakom trenutku i jednog i drugog ima na raspolaganju barem po 30 tona. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter