Bolji uvjeti školovanja za mlade Pazinjane


Osnovna škola Vladimira Nazora iz Pazina s područnim školama u Sv. Petru u Šumi, Tinjanu, Trvižu, Kašćergi, Karojbi, Motovunu, Lupoglavu, Cerovlju, Gologorici i Gračišću i ukupno 1.274 učenika najmasovnija je škola u Istri županije i pokriva područje općina Sv. Petar u Šumi, Tinjan, Karojba, Motovun, Lupoglav, Cerovlje, Gračišće i Grad Pazin. Matičnu školu pohađa 650 učenika, dok ostali pohađaju područne škole. U školi radi 129 učitelja, od kojih deset ima titulu mentora, a tri savjetnika, i 50-ak nenastavnog osoblja.

Velika raštrkanost i reljefna razvedenost ovoga područja čini sve školske aktivnosti u velikoj mjeri ovisnima o organizaciji prijevoza učenika. Unatoč tome, ravnateljica Zdenka Turkalj-Čohilj

veli kako im je prioritet i stalna zadaća briga o što kvalitetnijoj organizaciji redovne nastave i realizaciji nastavnih planova i programa. Kako nam je navela u razgovoru, nastava se u matičnoj i područnim školama, osim u školi Trviž, uspijeva organizirati u jednoj smjeni, s tim da Glazbeni odjel ima nastavu popodne i radi, osim u školi, u prostoru Pučkog učilišta, stoga im je prostor svima skupa postao skučen.

- Idejno rješenje dogradnje je gotovo i očekujemo pomoć Grada Pazina koji je osnivač da se uskoro krene s realizacijom, navodi nam Turkalj-Čohilj. Nadograđivalo bi se, pojašnjava, na krilo razredne nastave, na sve tri razine, a u novim prostorima dobile bi se predmetne učionice, učionice za produženi boravak, prostorije za arhivu te posebni prostori za glazbeni odjel.

 Kako navodi, osim u matičnu puno se mora ulagati i u ostale područne škole. Najhitnija je obnova područne škole u Tinjanu koja je montažni objekt, zatim dogradnja škole u Trvižu za koje je još prije deset godina izrađeno idejno rješenje nadogradnje, no ono je sada, s obzirom da je broj učenika nešto smanjen, u fazi korekcije. Također, dodaje ravnateljica, morat će se urediti zgrada škole u Motovunu, koja je derutna, a ove su godine na njoj imali i hitnu sanaciju krova.

- Velik broj područnih škola zahtijeva brojna i skupa održavanja i ulaganja, stoga se pokušavamo kandidirati na što više raznih natječaja, poput onog za energetsku učinkovitost, a trudimo se i da su sve škole podjednako dobro opremljene, veli Turkalj Čohilj i dodaje da sve učionice matične škole imaju laptope i projektore, a uskoro će to imati i ostale škole, a kako se dogodine u sve škole planira uvest i e-dnevnik, za što su napravljene sve pripreme.

- Planova je puno. Primjerice, gotovo je idejno rješenje za uređenje školskog parka gdje bi se uredio svojevrsni Park znanosti, navodi ravnateljica dodajući da je trenutno u izradi glavni projekt, a pokušalo bi ga se financirati preko Fonda za ruralni razvoj. (Borka PETROVIĆ, Manuel ANGELINI)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter