Bogat program žminjske Bartulje

Petar Benčić, Alen Damijanić i Lenka Šajina na konferenciji za novinare (M. RIMANIĆ)
Petar Benčić, Alen Damijanić i Lenka Šajina na konferenciji za novinare (M. RIMANIĆ)

Jedna od najvećih pučkih fešti u središnjoj Istri, Žminjska Bartulja nekada se održavala na dan sv. Bartula, 24. kolovoza, a u novije vrijeme posljednje subote mjeseca kolovoza. Međutim, ovogodišnja će Bartulja započeti u četvrtak u 16.30 sati biciklijadom "Tour po Žminjštine", a u 18 sati na nogometnom igralištu nastavlja se utakmicom veterana NK Žminj, najavio je na konferenciji za novinare Alen Damijanić, zamjenik načelnika općine Žminj.

Sportski program nastavit će se u petak, boćarskim turnirom u Vidulinima, koji će započeti u 12 sati. Nastavak je u 18 sati prijateljskom nogometnom utakmicom između NK Žminj i NK Iskra Vinež. U zabavnom dijelu programa na platou "Zad kaštela" nastupit će Dražen Zečić & Banana Band, a nakon njih Proleteri Band. Ulaznice po cijeni od 40 kuna moći će se kupiti na ulazu, dodala je Lenka Šajina, direktorica Turističke zajednice Općine Žminj. Nastavila je kako predstojeća subota u Žminju započinje stočnim sajmom i smotrom domaćih životinja na Sajmištu. U sportskoj zoni, neposredno uz Sajmište, s početkom u 10 sati održat će se turnir u pljočkanju po starinski, s pljočkama od kamena, a za bodovanje s pljočkama od aluminija. U Kuli će se od 8 do 20 sati moći razgledati izložba "Žminjski kreativci".

U 10 sati s Trga Maršala Tita, ispred crkve Sv. Mihovila kreće utrka "Žminj teče(ka)". Tijekom cijelog dana na trgu ispred crkve održavat će se sajam domaćih i hand made proizvoda, te istarskih suvenira. U 18 sati započinje kulturno umjetnički program u kojemu će sudjelovati članovi Folklornog društva Cere, učenici Osnovne škole Vladimira Gortana Žminj, polaznici Dječjeg vrtića "Rapčići'' Žminj, Žminjske mažoretkinje, te Dnevni centar za radnu terapiju i rehabilitaciju. Sudionici Kulturno-umjetničkog programa krenut će u mimohodu od Trga maršala Tita, ispred Crkve sv. Mihovila. prema trgu ispred općinske zgrade. U sklopu kulturno umjetničkog programa u Čakavskoj će se kući s početkom u 19 sati, u sklopu 15. Festivala fantastične književnosti, kojeg organizira udruga "Albus" iz Pazina, javnosti predstaviti zbirka "Arheološke priče" uz sudjelovanje petnaestak autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

Petar Benčić najavio je kako će u subotu s početkom u 17 sati na livadi podno žminjskog Kaštela održati konjički turnir u preponskom jahanju, na kojem će sudjelovati 20 parova iz Istre i pet iz Zagreba. Od 21 sat pa sve do jutra "Zad kaštela" svirat će grupe Vigor i Proleteri band, a na malom rukometnom igralištu posjetitelje će zabavljati Lucky band. Na ove koncerte ulaz je besplatan, rekla je Šajina, poručujući kako sve posjetitelje Bartulje, na ulicama i trgovima starog grada očekuje bogata ponuda gastronomskih specijaliteta, uporabnih predmeta, suvenira ručne izrade te kulturni sadržaji. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter