Bogat program za Dane grožđa u Bujama

Valter Bassanese, Edi Andreašić i Ana Pelko (A. DAGOSTIN)
Valter Bassanese, Edi Andreašić i Ana Pelko (A. DAGOSTIN)

Nikad bogatiji događanjima, stoljetni Dani grožđa u Bujama, održat će se ovog petka, subote i nedjelje, najavili su na konferenciji na novinare koja je održana na vrhu nedavno obnovljene peterokutne kule Sv. Martina.

- Ove godine ćemo započeti s obilaskom najstarijih konoba i kantina u starogradskoj jezgri, najavio je direktor bujske Turističke zajednice Valter Bassanese napomenuvši da je u program otvorenih podruma uključeno desetak vinara koji će u petak u 19 sati otvoriti svoja vrata, a u vinski obilazak kreće se s Trga slobode. U sva tri dana posjetitelji će moći razgledati izložbu fotografija u predvorju Doma kulture, izložbu nekadašnje sugrađanke Susane Degrassi u Zajednici Talijana, otvorena će biti gradska galerija Orsola, zatim etnografska zbirka u bujskom Gradskom muzeju, a gosti će moći obići obje bujske crkve (Sv. Servola i Majke milosrđa), vidikovac gradskog zvonika, kao i kulu Sv. Martina.

- Ovo tradicionalno slavlje nekad je predstavljalo svečano obilježavanje početka berbe grožđa u našim krajevima. Od prve proslave prošlo je točno 109 godina, ali Dani grožđa još uvijek se nastavljaju inspirirani tradicijom i ljudima, kazao je bujski gradonačelnik Edi Andreašić.

U petak program počinje u 8.30 ujutro dječjim Ex-temporeom na Trgu slobode, u 9 sati učenici bujskih škola kreću u Marš po bujskim brežuljcima. U sportskoj zoni u 17 sati nogometni će susret odigrati veterani Buja i Umaga. Subotnji dan započinje na streljani već u 7 ujutro smotrom mladih lovačkih pasa Bujštine, dok u 10 sati s Titovog trga kreće pješački pohod Bujštinom u brzom hodanju. Istovremeno započinje šahovski turnir, dok se u 11 sati svečano otvaraju Dani grožđa te jesenski gospodarski sajam.

- Cilj je bio sajmom vratiti domaće proizvode, mirise i okuse na ulice grada Buja, kazala je ravnateljica bujskog Učilišta Ana Pelko dodavši da već sada imaju najavljeno više od 30 izlagača, uglavnom s područja Istre, ali i iz Dalmacije, Slovenije i Italije. U sklopu sajma kojeg sufinancira Ministarstvo poduzetništva i obrta te Istarska županija održat će se od 18 sati predavanja za obrtnike i poduzetnike (teme: udruživanje kroz klastere te važnost grožđa u prehrani). U podne na Titovom trgu započinje kulinarski šou namijenjen djeci, u 14 sati u školskoj dvorani odbojkaški turnir za žene, dok se istodobno u sportskoj zoni održava teniski turnir za parove. U 15 sati na "crnom" igralištu zakazan je početak malonogometnog turnira "Mario Bazjak", a istodobno bujska Gospodarska škola na Titovom trgu započinje prezentaciju škole kuhanja. Na istom placu sat vremena kasnije počinje kulinarski šou za odrasle, dok će u 17 sati Prvosvibanjskom ulicom startati balinjerada.

- Kao djeca smo se znali po Bujama spuštati različitim karetima, ali nisu nam nikad dopuštali da se kroz centralnu ulicu spustimo dole, pa smo evo sad, za Dane grožđa dobili tu mogućnost. Kažu da je to najstrmija ulica u Istri, pa se jako veselimo da vidimo kako će to izgledati, kazala je Pelko dodavši da će biti postavljene zaštitne ograde, a da će istom ulicom kasnije voziti biciklisti. Rukometni memorijalni turnir "Dario Cimador" započinje u 17.30. U nedjelju u 8.30 u sportskoj dvorani počinje rukometni turnir za dječake i djevojčice. Pola sata kasnije na streljani starta natjecanje u gađanju glinenih golubova, na Titovom trgu će se održati natjecanje u kuhanju fišpaprikaša u organizaciji bujskog ŠRD "Istra", na Trgu slobode počinje sajam antikviteta, a u sportskoj zoni teniski turnir za djecu. S Trga slobode u 10.30 starta eko biciklistički maraton, dok će se u 14 sati u Istarskoj ulici održati izložba oldtimera.

Mimohod alegorijskih kola, uz nastupe Limene glazbe Buja i Rovinja, polaznika gradskog vrtića i škole, započinje u 16 sati, dok će se pola sata kasnije na Trgu slobode u organizaciji udruge Boletus početi krčkati gljivarski kotlići. Slijedi koncert limenih glazbi, šaljive igre na otvorenom, izbor najvećeg grozda u 18 sati. U 18.30 slijedi tombola s nagradom od 20 tisuća kuna i humanitarna prodaja krostate od 2.014 bobica za bujski Centar za inkluziju.

Bogati koncertni program
U petak će na Trgu Josipa Broza Tita s početkom u 20 sati koncert održati Nirvana Tribute band i grupa Confusion, dok će na Trgu slobode nastupiti Trio Šaltin i grupa Forteca. U subotu će na Titovom trgu s početkom u 21.30 koncert održati grupe Versus, Vervet i ITD band, a na Trgu slobode nastupa Bukaleta. U nedjelju u 20 sati na Trgu slobode svira Goran Griff band zajedno s Bullea folkom, dok će se na Titovom trgu upriličiti "Acoustic & DJ party".
Besplatni busevi iz Umaga, Novigrada i gornje Bujštine
Za posjetitelje manifestacije Dani grožđa bit će organizirani besplatni autobusi do Buja i nazad. U petak i subotu iz autobusnog kolodvora Umag (pravac Petrovija i Juricani), Novigrad (Brtonigla) te gornje Bujštine (Kaldanija, Plovanija, Kaštel, Kremenje) linije će kretati svakih sat vremena u vremenu od 21 sat do 4 ujutro. U nedjelju će autobusi prolaziti svakih sat i pol u vremenu od 15 sati do 2 ujutro. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter