Bogat program povodom 1. svibnja i Dana Grada Pule

Gordana Restović, Boris Miletić, i Aleksandar Matić  (D. Memedović)
Gordana Restović, Boris Miletić, i Aleksandar Matić (D. Memedović)

Gradonačelnik Boris Miletić, pročelnik Ureda Grada Pule Aleksandar Matić i direktorica Pula Film festivala Gordana Restović, čija će javna ustanova prvi put organizirati višednevni program, uz prisustvo čelnika sindikata Rajka Kutleše i Denisa Buršića, najavili su danas program obilježavanja 1. svibnja - Međunarodnog praznika rada te programe povodom obilježavanja 5. svibnja - Dana oslobođenja i Dana Grada Pule.

- Brojne organizacije uključile su se u višednevno obilježavanje dva važna datuma kako bi na dostojanstven i lijep način obilježili Praznik Rada i Dan oslobođenja našeg grada. Program će biti bogat i raznolik za sve uzraste, od djece do građana treće dobi, a posebno mi je drago što će se obilježavanju prvi put pridružili i jedriličarska regata u Pulskom zaljevu što će dati poseban morski štih, rekao je gradonačelnik.

Matić je, pak, najavio dolazak u Pulu gradonačelnika grada pobratima Hekinana u povodu jubilarne desete godišnjice bratimljenja, što će biti jedinstvena prigoda za pulsko Sveučilište i Studij japanologije za primjerima dobre prakse jer, kako je naveo, znanje je preduvjet razvoja grada.

Restović je otkrila da je cjelotjedno obilježavanje podijeljeno na tri cjeline. Na otvorenom će se tako manifestacije održavati na Forumu, Portarati, Giardinima, Šijanskoj šumi i Riječkom gatu, "zatvoreni" dio održavat će se u knjižnicama, kinu, muzejima, školama i galerijama, a svečani dio u INK-u.

Već u subotu na Portarati program počinje u 11 sati Svjetskim danom plesa, a u 19 sati Gitarijadom i koncertom Šajete. Na tržnici će se tog dana, od 10 do 13 sati održavati Proljeće na markatu, a, dan ranije otvorena, u Svetim srcima izložba Ljubav i spolnost. U knjižnici će u subotu biti otvorena izložba Počeci knjižarstva u Puli: od sredine 19. stoljeća do 1918. godine.

Praznik rada započet će prvomajskim budnicama Puhačkog orgekstra Grada Pule po gradskim kvartovima, te polaganjem vijenaca na spomen ploču palim radnicima 1920. godine na Portarati. Od 10.30 do 20 sati u Šijanskoj šumi organiziran je zabavni program (turnir u pljočkanju, dječji kutak, nastup članica SAKUD-a, nastup Enigma banda, turnir u nogometu, glazbeno scenski nastupi) i tradicionalno dijeljenje 2.500 porcija fažola, a u 12 sati na Riječkom gatu započet će 53. Pulska jedriličarska regata, dok je u 17 sati na istom mjestu predviđena Sardelada.

U utorak, 2. svibnja, na programu je u Srpskom kulturnom centru izložba Milana Tuvocića, a u srijedu na Giardinima, od 8 do 20 sati, počinje, do 6. svibnja, Sajam cvijeća Florija. Gradu će čestitku uputiti i dječji vrtići, a u poslijepodnevnim satima program se seli u Dječju i Središnju knjižnicu na kreativne radionice i predstavljanje slikovnice, kao i galerije u Kandlerovoj ulici. Od četvrtak će Portarata "od jutra do mraka" tri dana biti pretvorena u Kreativnu čaroliju Pule, a od 10 do 12 te 18 do 20 sati na stadionu Aldo Drosina Pulasport organizira Dan otvorenih vrata, a isto se ponavlja dan kasnije u Domu sportova Mate Parlov od 10 do 18 sati. Ostatak programa bit će svečan jer održat će se takmičenja, i podijeliti nagrade, za najbolje uratke Društva informatičara i Matematičkog društva, te potpisati sporazum o donaciji Pulske filmske tvornice Povijesnom i pomorskom muzeju Istre.

Na dan oslobođenja i Dan Grada Pule, 5. svibnja,na Forumu će se održati Plesna čestitka našem gradu studija Zaro, te prijem antifašističkih udruga u Gradskoj palači, nakon čega slijedi svečana sjednica Gradskog vijeća i podjela najviših gradskih priznanja, dok će se u galeriji Vincent od Kastva moći pogledati izložba Gualtiera Mocennija. Poslijepodne se u spomen sobi Antonia Smareglie i na Forumu obilježava godišnjica rođenja ovog skladatelja, a navečer u INK-u Vesna Nežić Ružić održat će koncert, za koji karata više nama, u povodu 40 godina glazbenog stvaralaštva.

Program završava u subotu, 6. svibnja, kada se od 9 do 12 sati na tržnici održava proslava Dana Europe, a potom na scenu stupaju najmlađi. Prvo u 17 sati u Circolu na 2. Dječjim folklornim susretima, a potom u INK-u od 20 sati završnicom 4. Dječjeg pjevačkog festivala Pula pjeva. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter