Bogat program pazinskog Rima

Ranka Šepić i Armando Lušetić najavili su bogat program pazinskog Rima (Davor ŠIŠOVIĆ)
Ranka Šepić i Armando Lušetić najavili su bogat program pazinskog Rima (Davor ŠIŠOVIĆ)

Tradicionalna pazinska pučka fešta Rim, povezana s crkvenim, bolje reći franjevačkim blagdanom Porcijunkule, odnosno Gospe od anđela, održat će se u Pazinu u subotu, 1, kolovoza, a brojni prateći sportski programi protegnuti su i na još nekoliko dana prije i poslije. Program su na jučerašnjoj konferenciji za novinare predstavili Ranka Šepić, u ime Gradske uprave, te tajnik Zajednice sportskih udruga Pazina Armando Lušetić.

Zaštitimo cukerančiće

Subotnji program počinje u 18.30 sati zajedničkim defileom te potom koncertom na Trgu slobode Limenih glazbi iz Pazina, Sv. Lovreča i Vižinade. U 19 sati će se također na Trgu predstaviti inicijativa za zaštitu pazinskog cukerančića, štandom na kome će se dijeliti cukerančići u promotivnim pakiranjima, a građani će moći ispuniti i anketu kojoj je cilj utvrditi razlike u tradicijskom receptu za cukerančić iz Pazina i ostalih dijelova Istre, kako bi se umijeće izrade pazinskog cukerančića moglo zaštititi kao nematerijalno kulturno dobro.

U nastavku večeri u 20 sati na pazinskom će Trgu nastupiti kršanski etno-sastav Šćike; zatim u 21 sat najbolji izvođači s buzetskog dječjeg festivala Mali veliki mikrofon; u 22 sata nastupa Alfa time band, a u 23 na pozornicu izlaze zvijezde večeri, popularni sastav Colonia. Predviđeno trajanje glazbeno-zabavnog programa je do 3 sata, a ugostitelji imaju dozvolu u noći Rima raditi do 4 sata ujutro.

Na dan Rima bit će za promet zatvorena ulica od Erste banke do Trga, kao i ulice koje se na njenom kraju račvaju prema pošti, odnosno na drugu stranu duž gradskog parka, a za parkiranje će biti otvoreno Šetalište pazinske gimnazije te gradski stadion.

Sveta misa na otvorenom

U nedjelju, 2. kada se po tradiciji slavi crkveni blagdan Rim, odnosno Porcijunkula, u vrti pazinskog franjevačkog samostana održat će se procesija i koncelebrirana Sveta misa na otvorenom s početkom u 10 sati.

Sportski programi Rima obuhvaćaju humanitarni malonogometni turnir sa 16 ekipa iz cijele Istre na školskom rukometnom igralištu, od četvrtka do subote; međunarodni boćarski turnir parova, u kome će sudjelovati 80 muških i 12 ženskih parova, a odigravat će se na boćalištima u Pazinu i okolici, također do nedjelje; u petak, 31. srpnja i subotu, 1. kolovoza se na košarkaškom igralištu igra turnir u street basketu.

U subotu, 1. će se u školsko-gradskoj sportskoj dvorani igrati stolnoteniski turnir, a danas se na terenu Istarskih cesta u Rogovićima igra revijalni malonogometni turnir u kome se natječu ekipe čelnika istarske policije, grada Pazina, Istarskih cesta, istarskog pravosuđa, Radio Istre, te ekipa načelnika susjednih općina. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter