Bivši vojni aerodrom postaje poslovna zona

Poslovna zona uredit će se na bivšem vojnom  aerodromu (S. PERŠIĆ)
Poslovna zona uredit će se na bivšem vojnom aerodromu (S. PERŠIĆ)

Na preksinoćnoj, posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Ližnjana u ovom sazivu, usvojen je rebalans proračuna za 2017. godinu, kao i izmjene i dopune Prostornog plana uređenja općine. Prema objašnjenju načelnika Marka Ravnića, rebalansom se u ovu godinu prenosi lanjski višak proračunskih sredstava od oko 1,3 milijuna kuna. Vijećnici su izglasali izmjene i dopune programa gradnje kojima su povećane određene stavke za iznos prenesenog viška iz prošle godine. 
 
U Kujama i hotel
 
- Najznačajnije su povećane stavke koje se odnose na uređenje dječjeg igrališta u Muntiću i Jadreškima, za što je ukupno predviđeno oko 800.000 kuna, kao i za uređenje plaže Salbunić u Ližnjanu na iznos od milijun kuna, čime se nastavlja ulaganje u komunalnu infrastrukturu i javne površine, ističe načelnik. 
 
Izmjenama i dopunama PP-a bivša vojna zračna luka postaje područje poslovno - proizvodne namjene, uz mogućnost otvaranja novih radnih mjesta i razvoja zrakoplovne industrije. U Budavi se pak predviđa djelatnost marikulture i sportska luka Mala Budava. 
 
- Druga odluka odnosi se na postupak usklađenja s Prostornim planom Istarske županije, čime će se omogućiti otvaranje novih kamping zona Kuje 1, Kuje 2 i Marlera koje bi mogle biti zamašnjak turističkog razvoja Općine Ližnjan. Izrada dokumentacije prijavit će se na otvoreni natječaj, kaže Ravnić. Podsjeća da je u zonama Kuje predviđena i izgradnja vila i hotela, dok je na Marleri predviđen samo kamp za 600-ak osoba.
 
Za bolnicu 878 tisuća kn
 
Također je donesena odluka o izradi Urbanističkog plana uređenja područja gospodarsko - proizvodne namjene Šišan jug. Osim industrijske zone, na tom se području namjerava otvoriti i reciklažno dvorište koji bi se financiralo sredstvima europskih fondova. 
 
Poput drugih jedinica lokalne samouprave, i Općina Ližnjan preuzela je dio kreditne obveze za izgradnju pulske bolnice, i to u iznosu od 878.040 kuna koji će otplaćivati u razdoblju od 2018. do 2036. godine. Naime, za gradnju bolnice podignuta su dva kredita u ukupnom iznosu od 600 milijuna kuna. Istarska županija otplaćuje 25 posto tog iznosa, odnosno 150 milijuna. Budući da se pokazalo da je to prevelik teret za Županiju, dogovoreno je da se trećina obveze, odnosno 50 milijuna, prenese na 41 jedinicu lokalne samouprave. 
 
Vodovodu Pula bez naknade je prenesen općinski udjel u Vodoopskrbnom sustavu Istre - Butoniga od 1,73 posto, nominalno vrijedan 34.600 kuna. To će učiniti ili su učinile i druge jedinice lokalne samouprave, a ukupno ih je 41, budući da VSI nakon 2010. godine, prema objašnjenju člana Uprave Darka Jakca, više 
nema razloga za poslovanje. Društvo, naime, nema zaposlenih, a gomila gubitke, tako da minus svake godine iznosi devet milijuna kuna. Izmjenama odluke o komunalnim djelatnostima crpljenje i odvoz fekalija povjereno je pulskoj tvrtki Pragrande. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)
 
 
 
 
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter