Bitno je aktivno se uključiti u rad cijelog javnog sektora

Regionalni program za mlade biti će strateški dokument u razdoblju od 2018. do 2022. (Dejan ŠTIFANIĆ)
Regionalni program za mlade biti će strateški dokument u razdoblju od 2018. do 2022. (Dejan ŠTIFANIĆ)

U utorak je u sjedištu Istarske županije u Puli predstavljen projekt Regionalni program za mlade Istarske županije, strateški dokument koji će biti temelj budućeg rada, to jest, aktivnosti mladih kojima će ih se uključivati u rad cijelog javnog sektora u županiji. Kako je istaknuo istarski župan Valter Flego, to ne znači da do sada ništa nije učinjeno za mlade, kako na razini lokalnih zajednica, tako i na razini županije, no ovaj će dokument konačno dati konkretnije smjernice što dalje činiti na poboljšanju svakodnevnog života mladih i zadovoljavanju njihovih potreba u razdoblju od 2018. do 2022.

- Prije otprilike godinu i pol dana predsjednik Savjeta mladih Istarske županije Andrej Jurković i ja složili smo se da nam treba jedan krovni dokument. u kojem bi bile glavne točke ili smjernice kojima bi se mlade aktivnije uključivalo u rad gradova, općina i na koncu same županije. Za sastavljanje tog programa dobili smo 52,5 tisuća kuna od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a 57,5 tisuća kuna je osigurala Istarska županija, rekao je Flego.

Prvu u Hrvatskoj

Predsjednik Skupštine Istarske županije Valter Drandić istaknuo je da je Istarske županija prva u Hrvatskoj koja će donijeti ovako važan strateški dokument, čime je još jednom pokazala da je na neki način avangardna. Istaknuo je da im je osnovni cilj izrade spomenutog programa bio politiku za mlade prepustiti što više u ruke upravo mladima, kao i suodgovornost i suodlučivanje u njezinom kreiranju i rješavanju postojećih problema s kojima se ta dobna skupina susreće na svim razinama života u svojim lokalnim zajednicama, praktički od vrtića, pa do samog zapošljavanja.

Andrej Jurković, predsjednik županijskog Savjeta mladih, rekao je da su 2015. inicirali izradu ovog regionalnog programa za mlade smatrajući da će to biti pokazatelj stupnja odgovornosti za mlade u našoj županiji.

- Ovim programom, na kojem su mnogi dugo i detaljno radili, županija će dobiti smjernice za ostvarivanje potreba mladih, a mi ćemo kontrolirati da li se te smjernice ispunjavaju. Stoga bih iskoristio priliku i pozvao sve mlade da se uključe u provođenje programa, jer što ih se više uključi, više ćemo imati konkretnijih podataka o tome što ih muči, s kakvim se problemima susreću, te što im treba da bismo im omogućili kvalitetniji život, napomenuo je Jurković.

Nude da budu sukreatori

Predsjednica Udruge mladih i Alumni FET Pula Kristina Rabar rekla je da su do sada prikupljeni brojni statistički podaci neophodni za sastavljanje ovog dokumenta, kao i da su izrađeni adresari udruga mladih, kao i ostalih organizacija u Istri koje dolaze u doticaj s mladima. To će im olakšati provođenje daljnjih istraživanja koja bi im trebala pokazati čime se sve mladi i njihove organizacije bave, te što im nedostaje u njihovom radu.

Budući da je spomenuti program još uvijek u izradi, istaknuta je važnost uključivanja većeg broja mladih u njegovu izradu, ukazivanja na načine kako mogu biti proaktivni, te ih potaknuti na organiziranje Savjeta mladih i drugih organizacija za mlade. Jer, iako ta mogućnost njihova uključivanja u javni život već odavno postoji, mladi se većinom drže u nekom svom zatvorenom svijetu i ne iskorištavaju mogućnosti koje im se nude da budu sukreatori, ne samo svog sadašnjeg života nego i budućnosti drugih mladih generacija.

U stvaranje ovog programa mogu se uključiti svi mladi u dobi od 15 do 30 godina, i to na razne načine, direktnim javljanjem Savjetu mladih putem facebooka, putem udruga, kao klub, pa čak i kao razred ili škola. (P. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter