Biser Kvarnera novoga sjaja

Girandella je trenutačno veliko gradilište
Girandella je trenutačno veliko gradilište

Danas turistički Rabac, podno Labina, nazvan Porto Albona, na istočnoj istarskoj obali, uz Kvarnerski zaljev, sredinom 19. st. bio je ribarsko mjesto s desetak kućnih brojeva. Engeski putopisac i književnik, Richard F. Burton (1821.-1890.), kada je 1876. bio u Rapcu na svom istraživanju Istre, ugledao je upravo to: lijepu uvalu, ubogo ribarsko selo podno brda. Kada je 1907. ushićeno mnoštvo na rivi pozdravljalo austrougarskog prijestolonasljednika princa Ferdinanda, Rabac je već imao nekoliko ljetnikovaca i hotela.

U lipnju 1889. otvoren Albergo Quarnero

Rabac svojom svekolikom ljepotom privlači ulagače i grade se prvi ljetnjikovci. Prvi su bili oni obitelji Prohaska, talijanskog odvjetnika Filippinija i ljetnikovac talijanskog učitelja Giraldellija. Oni su tijekom Drugog svjetskog rata potpuno uništeni, a od njih su ostala samo imena turističkih naselja. Potkraj 19. i početkom 20. stoljeća Rabac je u znaku jedrenjaka i pomoraca. Trguje se i plovi do Dalmacije, Trsta, Venecije i srednjeg dijela talijanskog Jadrana. Prevozi se najčešće ogrjevno drvo, građevinski materijal, dijelom ugljen, a kasnije i boksit sve do izgradnje luke specijalizirane za njegov pretovar, poznate kao Teleferika. U to vrijeme Rabac je službeno Portalbona, a piše se i navodi kao Rabaz.

Postupno će Rabac zaslužiti laskavu titulu „Biser Kvarnera“. Datumom službenog početka razvoja turizma u Rapcu uzima se 11. lipanj 1889., kada je otvoren prvi hotel, Albergo “Quarnero”, sa svega nekoliko soba i gostionicom u prizemlju. Godine 1925. izgrađen je hotel “Trieste”, prvi veliki hotel, kasnije preimenovan u “Primorje”, a desetak godina kasnije hotel „Dopolavoro”. Gradnjom hotela „Trieste“ počinje i iznajmljivanje privatnog smještaja.

Poslije rata Rabac je dugo godina ljetovalište rudara i njihovih obitelji sa širokoga područja Labinštine. U Rabac idu uglavnom pješice, voze i kamioni i potom autobusi nakon što je novoizgrađeni most na cesti Labin-Rabac, kojeg su digli u zrak Nijemci prije kapitulacije, svečano otvoren u srpnju 1947. A upravo će Zapadni Nijemci biti prvi motorizirani gosti.

Cesta do Rapca asfaltirana 1959. godine

Sredinom pedesetih Rabac otkrivaju prvi turisti, a već nekoliko godina kasnije na rabačkoj je rivi vrlo živo. Nakon što je 1959. godine dovršeno asfaltiranje ceste Labin-Rabac istog je ljeta „Istratrans“ pokrenuo autobusnu liniju Rabac-Zagreb. Iste godine Radnički savjet Istarskih ugljenokopa Raša donosi odluku o gradnji dva samačka hotela u Rapcu. U hotel „Mediteran“, u najljepšem predjelu ljetovališta, u borovoj šumi iznad male đirine, rudari samci uselili su se sredinom 1960., a godinu dana kasnije dovršen je u neposrednoj blizini hotel „Marina“; oba hotela imaju 345 postelja. Rudari će u njima uživati vrlo kratko, jer već 1962. godine u njih će smještaj naći turisti iz čitave Europe. Hotele „Mediteran“ i „Marinu“ IU Raša predat će 1968. Ugostiteljskom poduzeću Rabac, koje je osnovano 1961. godine, a kojem se priključilo ugostiteljsko poduzeće „Jadran“, te rabački autokamp, koji je bio u vlasništvu Turističkog društva Rabac. Prvi direktor UP Rabac bio je Josip Petarčić, koji je prije toga bio prvi i jedini predsjednik Općine Potpićan (1956.-1961.). Godine 1963. na mjesto direktora dolazi tada 26-godišnji Eugen Kršulja za čijeg će mandata, do početka 1971., biti izgrađeni svi hoteli koji danas čine okosnicu rabačkog turizma. Turističko naselje St. Andrea gradi se 1964. godine, Lanterna 1967. postaje reprezentativan rabački hotel, da bi se iduće godine donijela odluka o gradnji novog turističkog naselja Girandella s više od tisuću I pol postelja i ostalim pratećim sadržajima. Bit će to više sagrađenih postelja nego u proteklih deset godina. Potkraj listopada 1968. Gradi se cesta od Lanterne do novog turističkog naselja.

Hotel Merkur otvoren u lipnju 1969. godine

U prvi hotel Merkur gosti ulaze u lipnju 1969., nekoliko dana kasnije otvara se Saturn, a sredinom mjeseca hoteli Uran, Neptun i Pluton, vile restorani, noćni bar i ostali sadržaji.  Na Dan borca, 28. lipnja 1969. Turističko naselje Girandella svečano je otvoreno. Ono je ponos Labinštine I njezine turističke privrede. Girandella je podignuta prema projektu arhitekta inž. Zdravka Bregovca. Dan prije svečanog otvorenja Girandella, 27. lipnja, zbio se nemili događaj: na gradilištu je buknuo požar u kojem su izgorjele dvije radničke barake. Iz gorućih Baraka, prema nekim novinama, poslovođa je uspio izvući 120 kilograma eksploziva, a prema drugim novinama, nije bilo riječi o eksplozivu već o bojleru od 120 litara! Biser Kvarnera dobiva nove hotele i godinu dana kasnije: hoteli Apollo, Mimosa Hedera i Narcis prve će goste ugostiti 1970. U tri sezone Rabac je utrostručila svoje hotelske kapacitete s oko 1.400 na 4.500 postelja. Nakon zatišja, 1978. godine između Lanterne i Girandelle izgrađena su dva aparthotela, Kosi i Ravni. Rabac je veliko gradilište i 1982. kada počinje nadogradnja i obnova hotelskog kompleksa Maslinica.

Ipak, Rabac će turistički milijunaš postati sa zakašnjenjem (ako je to uopće važno!)u odnosu na ostale istarske hotelijere: od starta 1962., kada je ostvareno 23.111 noćenja, do turističkog milijunaša protekle su dvadeset i dvije godine. U pisanju ovoga teksta koristio sam se i literaturom novinara, publicist i nakladnika Marijana Milevoja.

Najveća turistička investicija

Do danas, Rabac će još u dva navrata biti turističko gradilište: 1986. grade se hoteli Pollux i Castr, a 1989. počela je obnova i proširenje turističkog naselja Girandella, odnosno hotela Neptun i Pluton. Trenutno je upravo Girandella na naslovnici kao najveća turistička investicija na hrvatskom Jadranu.

Ulaganje od 500 milijuna kuna

Valamar Riviera započela je s dosad najvećom investicijom teškom pola milijarde kuna kojom namjerava turističko odredište Rabac repozicionirati u odmorišnu destinaciju visoke kategorije te ujedno otvoriti više od 300 novih radnih mjesta. Kako kažu u Valamaru, riječ je o rekonstrukciji i izgradnji dvaju novih luksuznih ljetovališta - Family Life Bellevue Resorta i Valamar Girandella Resorta. Govoreći o toj investiciji, Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamar Riviere, je istaknuo kako će se time podignuti kategorizacija smještaja u Rapcu, s dosadašnje kategorije od dvije i tri na četiri zvjezdice. Investicija podrazumijeva i uređenje plaža, hortikulture i šetnica,biciklističkih staza te povećanje bazenskih površina sa sadašnjih 400 na 3000 četvornih metara. Završetak radova na rekonstrukciji oba ljetovališta planira se do početka ovogodišnje sezone, dok je dio radova planiran i za 2018. godinu. (Privredni vjesnik, 16. siječnja 2017.).  (Pripremio Robert BURŠIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter