Biciklom do Dubrovnika za pomoć bolesnoj djevojčici

(M. SARDELIN)
(M. SARDELIN)

Humanitarna akcija "Elma, nisi sama!" nastavlja se u cilju prikupljanja novčanih sredstava za pomoć bolesnoj 7-godišnjoj Elmi Alajbegović iz Buja. Za ponedjeljak je najavljen ispraćaj bicikliste i humanitarca Kristijana Krastića na put od oko 720 kilometara od Buja do Dubrovnika. Krastić će putem biti dočekan u gotovo svim većim gradovima do juga Hrvatske, a cilj je informiranje građana o akciji za Elmu i poticanje na donaciju sredstava. Njegov će odlazak u Bujama popratiti sva djeca iz vrtića i škola, a bit će organiziran doček u Senju, Zadru, Omišu, Makarskoj i Dubrovniku.

Nedostaje još 60 tisuća kuna

Akcija je prikupljanjem pomoći u Bujama i Umagu službeno započela 26. ožujka, na Dan svjesnosti o epilepsiji. Otad su u nekoliko navrata postavljeni štandovi na kojima se za mali dobrovoljni prilog moglo kušati jelo spremljeno od kuharica dječjih vrtića, teta, roditelja i djece. Naime, mnoga djeca su samostalno izrađivala kolače za pomoć Elmi, a za nju su izdvajali i ušteđevinu iz kasica. Do polovice travnja je na račun za Elmu sjelo 63 tisuće kuna, od potrebnih 120 tisuća.

Akcija svakako ne staje odlaskom Krastića biciklom do Dubrovnika. Za subotu 25. travnja s početkom u 19 sati predviđen je humanitarni koncert u sportskoj dvorani Osnovne škole Mate Balote u Bujama. Slijedeći koncert u organizaciji Udruge Otvoreno srce - Cuore aperto održati će se 10. svibnja s početkom u 19.00 u bujskom Pučkom otvorenom učilištu, gdje će se također prikupljati donacije.

Sva djeca vrtića i škola iz Buja apeliraju na građane neka, makar simbolički prema svojim mogućnostima, uplate sredstva na račun za pomoć Elmi Alajbegović. Račun na koji se može uplatiti sredstva je HR6024020061500036533.

Akciju pokrenuli bujski vrtići

Humanitarnu akciju su pokrenuli Dječji vrtić Buje i Scuola d' infazia Fregola di Buie, kako bi zajedničkim snagama skupili novčana sredstva za odlazak Elme na dijagnostiku i liječenje u Centar za epilepsije Bethel u Bielefeld u Njemačku. Elma Alajbegović rođena je 17. kolovoza 2007. godine i od samog rođenja suočena je sa teškim preprekama koje je do sada savladavala zahvaljujući upornosti, brizi i strpljenju svojih roditelja. Rođena je prijevremeno, s dijagnozom Rieger-Axenfeld sindromom, odnosno rijetkom kromosomskom aberacijom, zbog kojeg joj je oštećen vid, ima hipotoniju mišića, otežano guta i ne komunicira govorom.

U dobi od oko godinu dana djevojčica je zbog visoke temperature dobila febrilne konvulzije, koje su nastupale kod svake visoke temperature i uzrokovale tešku epilepsiju. Iako je u dobi od dvije godine djevojčica počela sjediti i pomalo hodati zbog velikog broja epileptičkih napadaja koje ima u jednom danu, čak više od dva na dan, i jakih antiepileptika koje uzima, djevojčica sve lošije vidi, ne može sjediti, hodati ni govoriti, ponekad se malčice zaokrene u krevetu.

Izgubila je i kontrolu držanja glave, zbog čega otežano guta i teško diše, a u momentima kad ima napadaje dolazi do gušenja. Radi utvrđivanja potpune dijagnoze i pronalaska manje invazivne terapije, djevojčica je upućena na dijagnostiku u Centar za epilepsije u Njemačkoj, budući da joj liječnici u Hrvatskoj više ne mogu pomoći. (M. SARDELIN)

 


Podijeli: Facebook Twiter