Bez tečaja i ispita nema korištenja pesticida

(Arhiva)
(Arhiva)

Temeljem Zakona o održivoj uporabi pesticida i Pravilnika o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida, Pučko otvoreno učilište u Pazinu ovlašteno je odlukom Ministarstva poljoprivrede RH za provođenje izobrazbe o sigurnom rukovanju s pesticidima i pravilnoj primjeni pesticida, rekao je na konferenciji za novinare Darko Tumpić, ravnatelj pazinskog Pučkog otvorenog. Prijave za tečaj o sigurnom rukovanju pesticidima su otvorne, a tečaj u trajanju od 15 školskih sati će započeti početkom jeseni.

Tečaj će obuhvaćati dva modula. Prvi za profesionalne korisnike, dakle obiteljska poljoprivredna gospodarstva i druge poljoprivrednike, za ratare, voćare, vinogradare, povrćare i maslinare, a drugi za distributere, uvoznike, dobavljače, trgovce na veliko i malo te prodavače. Tečaj će, kaže Tumpić, voditi Petar Mesić, Marica Vukmirović, Mirjana Marković, Ani Bernobich Veronese i Bernardina Hlevljak Pastrovicchio.

Cijena tečaja za polaznike, profesionalne korisnike, s područja Grada Pazina je 600 kuna, a Grad Pazin će, kako je dodala Maja Stranić Grah, pročelnica za proračun i financije u Gradu Pazinu, sufinancirati 50 posto od tog iznosa. Tumpić kaže kako je cijena za polaznike s drugih područja, ponajprije zbog troškova prijevoza, 500 kuna po polazniku, a trenutno očekuje odgovore susjednih jedinica lokalne samouprave hoće li one sufinancirati tečaj za polaznike sa svog područja.

Isto toliko, dakle 500 kuna, uključujući i PDV, tečaj će platiti distributeri pesticida. Po završetku tečaja polaznici će polagati ispit koji će platiti 50 kuna. Konačni rok za polaganje ispita i dobivanje iskaznice za sigurno rukovanje pesticidima je 26. studenoga 2015. Nakon tog roka, kaže Tumpić, neće se bez iskaznice moći nabavljati pesticidi, a niti legalno rukovati njima.

Predavanja će se održavati tijekom tjedna u poslijepodnevnim satima u Spomen domu, a termini će se prilagoditi polaznicima koji će dobiti skripte i Priručnik Ministarstva poljoprivrede, kaže Tumpić te poziva zainteresirane da se na tečaj prijave putem web stranice Pučkog otvorenog učilišta u Pazinu, ili izravno u njegovo tajništvo. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter