Bez pitke vode nema života

Pazinski osnovci u obilasku buzetskog vodovoda (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Pazinski osnovci u obilasku buzetskog vodovoda (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Obilježavajući Svjetski dana voda, Istarski vodovod Buzet otvorio je vrata posjetiteljima zainteresiranim za obilazak izvorišta Sv. Ivan te Postrojenja za kondicioniranje vode Butoniga. U prijepodnevnim satima buzetski vodovod jučer je obišlo četristotinjak polaznika vrtića te učenika osnovnih i srednjih škola iz čitave Istre.

- Kao trgovačko društvo koje se bavi zahvaćanjem, pročišćavanjem i distribucijom vode, već tradicionalno obilježavamo Svjetski dana voda. Prilika je to ujedno da se skrene pozornost na potrebu očuvanja tako važnog prirodnog resursa kao što je voda istaknuo je Mladen Nežić, direktor Istarskog vodovoda Buzet kojeg svrstavaju među pet najvećih vodovoda u Hrvatskoj.

Istarski vodovod djeluje na području 28 gradova i općina te dijelu Općine Pićan, ima 66.593 vodovodnih priključaka, a lani je, uključujući i vodu koju distribuira Vodovodu Pula te Rižanskom vodovodu Kopar, proizveo oko 19 milijuna kubika vode. Sjedište Istarskog vodovoda je u Buzetu, djeluje na pet lokacijski odvojenih poslovnih jedinica u Bujama, Buzetu, Pazinu, Poreču i Rovinju i šest ispostava (Karojba, Kaštelir, Novigrad, Umag, Vrsar i Žminj).

Prve važne preporuke o problemima vezanim za vodu i vodne resurse, podsjetio je Nežić, bile su formulirane na konferenciji UN-a o vodama 1977. godine, a potom je i Opća skupština UN rezolucijom iz 1993. godine odlučila da se 22. ožujak svake godine obilježi kao Svjetski dan voda i da se na taj dan diljem svijeta posebno skrene pozornost na probleme vezane uz vodu i vodne resurse s time da se svake godine obilježava pod drugim motom, a ove je godine moto "Otpadna voda".

Bez pitke vode nema života i ona je u svijetu sve dragocjenija. Hrvatska ima velike količine pitkih voda te je na petom mjestu u Europi po obnovljivim zalihama vode. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter