Besplatno obrazovanje za 36 nezaposlenih

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

U sklopu projekta "Novo znanje za buduće zvanje" kojeg pazinsko Pučko otvoreno učilište provodi u suradnji s LAG-om Središnja Istra, Agencijom za ruralni razvoj Istre (AZRRI) i tvrtkom Iskop iz Svetog Petra u Šumi, u četvrtak 20. listopada započela je nastava u tri obrazovna programa namijenjena za 36 nezaposlene osobe s područja Istre.

U prvim fazama ovog projekta, kojeg s 1,318 milijuna kuna financira Europski socijalni fond, osmišljavani su nastavni programi za zanimanja voditelj i održavatelj kuće za odmor, održavatelj okućnica i bazena, te kuhar istarske tradicijske kuhinje. Programi su zatim verificirani od nadležnih državnih institucija što je dosta potrajalo, pa je i početak nastave par puta bio odgađan.  i pazinsko Pučko otvoreno učilište ih sada može provoditi čak i na tržišnoj osnovi.

U prijavnom roku sva su mjesta popunjena, a interes je bio čak i veći od raspoloživih mjesta, rekla nam je voditeljica ovog programa Anita Pilat iz pazinskog Pučkog otvorenog učilišta. Za program voditelja kuće za odmor prijavilo se 13 polaznika, za održavatelje okućnica i bazena njih 12, a za kuhare tradicijske kuhinje 11 polaznika. Svi će oni teoretsku nastavu slušati narednih petnaestak dana u prostorima Učilišta pazinskom Spomen domu, a nakon toga slijedi praktična nastava. Obrazovanje će završiti do kraja studenog.

Kako su se u prijavnom roku javljali i drugi zainteresirani polaznici, čak i oni koji se već bave ovim poslovima ali bi im trebao nekakav dokaz o osposobljenosti ili naprosto žele usavršiti svoja znanja, u pazinskom Pučkom otvorenom učilištu razmatraju mogućnost da iste ove programe, nakon što ovaj projekt završi, ponude i na tržišnoj osnovi. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter