Besplatne vrtiće treba platiti novcima, a ne obećanjima

Daglas Koraca (M. MIJOŠEK)
Daglas Koraca (M. MIJOŠEK)

Umaški IDS drugi je put u tri dana sazvao konferenciju za novinare na temu vrtića u tom gradu. Ovog puta presicu je sazvao predsjednik umaške podružnice Daglas Koraca i istaknuo da je još 2010. godine umaški gradonačelnik Vili Bassanese, unatoč protivljenju IDS-a i uz burnu raspravu na sjednici Gradskog vijeća, nepotrebno povećao cijenu vrtića.

- Tom je odlukom umaški gradonačelnik u proteklih nekoliko godina roditeljima iz džepa izbio više od 5,8 milijuna kuna. Inzistirao je da je cijena vrtića u Umagu nerealno niska te da ju treba dignuti. Osim radikalnog poskupljenja od čak 140 kuna mjesečno po djetetu, narednih je godina gradonačelnik inzistirao da vrtić plaćaju i djeca koja zbog bolesti ne dolaze u vrtić, kaže Koraca.

Koraca se stoga pita "kako se nakon takve arogantne politike nerealno skupih vrtića" Bassanese preko noći odlučio da svi umaški vrtići od 1. travnja budu potpuno besplatni.

- Uvjeren sam da se radi o izmišljenoj mjeri koja će trajati koliko traje izborna kampanja. Basanesse se pričom o besplatnom vrtiću doslovno nasmijao u lice roditeljima koji godinama plaćaju jednu od najskupljih cijena vrtića u Hrvatskoj. Dakle, ako je gradonačelnik godinama nepotrebno naplaćivao skup vrtić koji sada, kako vidimo može biti besplatan, Koraca postavlja pitanje gdje je tih 25 milijuna kuna koje su platili roditelji?

- Ono što sigurno znamo je da taj novac nije uložen u razvoj grada. Srednju školu i dalje nemamo, nema kapitalnih projekata u gospodarstvu, nema poslovne zone, nema izgrađene luke Umag, nema novih radnih mjesta. Ono što imamo su afere, skriveno trošenje gradskog novaca i obećanja bez pokrića.

Koraca drži da je obećanjem o besplatnim vrtićima umaški gradonačelnik prekoračio ovlasti jer je za to, kaže, potrebna odluka Gradskog vijeća.

- Ukoliko se nekome usluga daje bez naplate, onda treba jasno reći odakle će se taj novac namaknuti. Novci za provođenje najavljene mjere nisu predviđeni u postojećem proračunu. Grad nema bankomat da štampa novac, a ovdje se radi o 4,3 milijuna kuna godišnje, što je puno za Grad Umag, ističe Koraca.

-Mi jesmo za besplatne vrtiće, no to treba platiti novcima, a ne obećanjima. Pozivam aktualnog gradonačelnika da objasni kome će sada uzeti 4,3 milijuna kuna kojim planira financirati besplatne vrtiće – sportu, kulturi, udrugama, umirovljenicima, manjinama ili namjerava povećati prirez ili uvesti neki novi porez građanima? (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter