Besplatan odvoz krupnog otpada u Galižani

Odvoz dvaput tjedno i po pozivu (M. MIJOŠEK)
Odvoz dvaput tjedno i po pozivu (M. MIJOŠEK)

U skladu s novom zakonskom regulativom, Galižana je opskrbljena kantama za selektivno prikupljanje otpada: stakla, plastike, limenki i papira. Kante se nalaze na ulicama pored kuća, a svako domaćinstvo zadužilo je i posebnu kantu za tzv. komunalni otpad. Iako su neki čitatelji upozorili na neodgovorno odlaganje krupnog otpada, za našeg jučerašnjeg obilaska mjesto je bilo u gotovo besprijekorno čistom stanju. Izuzmemo li jedan punkt na kojem je pored kanti netko odložio gumenjak, nigdje nismo uočili ni papirić.

Ni komunalni redar Roberto Ostoni nema saznanja o ilegalnom gomilanju smeća na području ovog mjesta, no ističe da komunalna služba grada Vodnjana redovito prati situaciju na terenu i promptno reagira pa se odbačeni krupni predmeti, poput spomenutog gumenjaka, odmah odvoze. Napominje da se eventualni slučajevi nelegalnog odlaganja trebaju i prijaviti.

- Za jedan dio mjesta zadužena je pulska Herculanea, a za drugi vodnjanska Contrada. Naši radnici svaki dan obilaze mjesto i odvoze smeće. Ljudima nudimo i mogućnost besplatnog odvoza krupnog otpada u količini do dva kubika i to na poziv. Putem besplatnog telefona mogu prijaviti i ilegalno odlagalište i ono se rješava u roku od jednog dana, napominje Ostoni. Papir i limenke se, veli, odvoze dvaput tjedno, a ukoliko je potrebno, otpad se, po pozivu, "kupi" i svaki dan. Napominje da je većina domaćinstava na području grada Vodnjana zadužila vlastitu kantu za otpad, a uskoro će to učiniti i preostali.

Ostoni napominje da je odlaganje otpada pored kontejnera zabranjeno, a kazne za prekršitelje kreću se od tri do deset tisuća kuna. Onaj tko se želi riješiti krupnog otpada treba nazvati nadležne u Contradi, a do njihova dolaska smeće treba odložiti u dvorištu ili ga držati u kući, nikako na cesti ili uz kante. (M. V. I.)


Podijeli: Facebook Twiter