Beskućnici prodali 80 časopisa


Sedam pulskih beskućnika, u pratnji volontera - članova Kluba mladeži Gradskog društva Crvenog križa Pula i učenika Medicinske škole Pula prodavali su jučer u centru grada časopis "Ulične svjetiljke" da bi promovirali prodaju ovog časopisa o beskućništvu i srodnim društvenim temama, a kojeg je pokrenuo Franjevački svjetovni red Mjesno bratstvo Trsat iz Rijeke još 2008. godine.

Riječ je o prvom hrvatskom uličnom časopisu koji izlazi tri do četiri puta godišnje i prodaju ga beskućnici na ulicama gradova, a od travnja 2012. godine i u Puli. Cijena primjerka je osam kuna, s tim da pola ide prodavaču-beskućniku, a pola za troškove izdavanja sljedećeg broja. Cilj prodaje je da se ovoj osjetljivoj populaciji pruži prilika da zarade novac potreban za najam sobe ili manjeg stana, potom da skinu stigmu sa sebe onih koji su "opasni po društvo" te da prodajom časopisa na neposredan način, iz ruku beskućnika, javnost senzibiliziraju o temama siromaštva i socijalne isključivosti.

Kako doznajemo od Helene Babić, voditeljice pulskog prihvatilišta, odaziv promotivnoj akciji je bio dobar i prodano je 80-ak brojeva časopisa. Stoga se zahvalila svim volonterima i sugrađanima na odazivu. Kako je navela, prodaji je prisustvovala te im na taj način pružila podršku i glavna urednica časopisa Jasna Krapac. Zanimljivo je, dodala je Babić, da je jedan volonter s njihovom najstarijom prodavačicom Stanimirkom koja ima 73 godine za jedan časopis dobio čak sto kuna. (B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter