Berbe grožđa u punom jeku diljem Istre

Berba grožđa u Agrolaguninim vinogradima (M. MIJOŠEK)
Berba grožđa u Agrolaguninim vinogradima (M. MIJOŠEK)

Berbe grožđa ovih su dana u punom jeku diljem Istre. Ova je natprosječno kišna godina izazov za vinare, reći će mnogi od njih, ali kako se kaže, "pravi se vinar poznaje i u lošoj godini". U kojoj je fazi berba i kakvu kvalitetu očekuju, pitali smo neke od vinara s Poreštine. Najveći istarski proizvođač vina, porečka tvrtka Agrolaguna trenutno se nalazi točno u pola berbe. Ovih dana su u vinogradima u Devićima, uz glavnu cestu podno Kaštelira.

- Između 10. i 20. rujna i u prosječnim godinama je najintenzivniji period. Dolaze na red malvazije i merloti, a to je više od polovice naših nasada. Sada je i najviše ljudi u našim vinogradima, oko 220 dnevno. Beremo i strojem, a u podrumu u tri smjene radi još 20-ak ljudi, kaže Miroslav Latal, rukovoditelj vinarstva, vinogradarstva i povrtlarstva u Agrolaguni. Kako dodaje, ova je godina bila puna izazova, s nevjerojatnom količinom kiše u cijelom vegetacijskom periodu te je trebalo puno više zaštite i ljudskog rada oko defolijacije da bi se stvorila mikroklima pogodna u zaštiti bolesti koje dolaze završetkom zrenja.

Novi nasadi umjesto 70-ak hektara starih

- Odradili smo velik posao u sezoni, gotovo se spavalo u vinogradu, i radnici i poslovođe, i na kraju smo uspjeli dobiti neku solidnu kvalitetu, na nekim mjestima i normalnu i izvrsnu. Količine su ukupno veće, jer silna voda utječe na to da su se i prinosi povećali. Grozdovi su veliki, nabijeni, tako da ako se čovjek pripremio, ako je bilo je puno rada, mogla se izvući dobra, vrlo dobra, a negdje i odlična kvaliteta, kaže Latal. Što se tiče šećera, dodaje da je to možda najveći problem, jer nije bilo dovoljno sunca u rujnu, temperature maksimalno od 25 do 26 stupnjeva koje su zadale najviše briga, te je trebalo mjeriti šećere po dva puta dnevno, odlučivati o zdravstvenom stanju grožđa i koliko čekati da se dobiju maksimalni šećeri.

- Ali mogu reći da smo zadovoljni, s nekim je ranim sortama sve bilo okej, na malvazijama su šećeri od 18 do 19 posto, kiseline su nešto veće, ali kako grožđe dolazi u fazu pune zrelosti i završava sa svojim ciklusom, tako i kiseline naglo padnu. Trebalo je malo čekati da se te brojke poslože na pravi balans, kaže Latal.

Ovih su dana pobrali ranije sorte iz grupe pinota - sivi i bijeli, gotove su i berbe chardonnaya te muškata. Agrolaguna ove godine bere sa 600 hektara svojih vinograda. Od crnih sorti, berba merlota je u punom zamahu, pobrano je više od pola i do kraja će tjedna završiti. Pobran je i syrah koji se bere za rose te borgonja, a preostaju još teran i cabernet sauvignom čime će ovogodišnja berba završiti.

- Prinosi ovise o sorti, parceli i starosti vinograda. Neke stare nasade ćemo ove zime vaditi. Uspjeli smo iz nacionalnog Programa konverzije i restrukturiranja vinograda dobiti odobrenje za projekt i do 2018. godine rekonstruirat ćemo 70-ak hektara vinograda. Vadit ćemo stare nasade i saditi nove, dijelom i novcem iz EU-a. Najviše planiramo saditi malvaziju, jer su Istra i Agrolaguna prepoznate po malvaziji. Velik, rudarski posao je napravljen u zadnjih 20 godina s tom sortom i dobivena su vina koja na svjetskom tržištu mogu biti uz bok najpoznatijim vinogorjima i sortama, kaže Latal.

Proboj na britansko tržište i zemlje Beneluksa

Što se budućnosti tiče, kaže da bez izvoza veliki proizvođač poput njih ne može opstati. Puno rade na tome, traže kanale na mnogim tržištima srednje Europe, rade s državama bivše Jugoslavije i pokušavaju otvoriti nova tržišta, poput zemalja Beneluksa te u Velikoj Britaniji gdje se okuplja svjetska vinska elita. Valja reći da Agrolaguna i otkupljuje grožđe već nekoliko godina u podrumu Istravina u Brtonigli koji drže u najmu. Otkupljuju određenu količinu malvazije, ove je godine berba i otkup malo kasnila zbog kiše, ali počinje u petak i trajat će desetak dana. (Vedrana HABEREITER, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter