Berba u blatnim maslinicima između kapi kiše

(Z. STRAHINJA)
(Z. STRAHINJA)

Berba maslina na Vodnjanštini s drugom polovicom listopada tek se zahuktava. Karbonaca je crna, buža sazrijeva, ali mnogi se i unatoč tome odlučuju na raniju berbu te krupne stare sorte zbog štete od maslinove muhe. No, uzgajivači uslijed vlažnog vremena ne mogu povezati nekoliko suhih dana pa da odrade berbu iz jednog poteza. U maslinike se upuštaju po blatu, promatrajući tamne i teške prijeteće oblake, upravo kako je bilo i jučer.

Čeka se vikend

- Imamo dosta maslina daleko od kuće, ali zbog nestabilnog vremena beremo ovdje, rekao nam je Igor Bijažić kojeg smo zatekli na škalunu naslonjenom na stablu u svom dvorištu.

Masline su crne, obilno su rodile, a na njima ima 25, ponegdje i 30 kilograma.

- To je autohtona carbonaza, ona i rosignola odlično su rodile. Buže je nešto manje, slabije je otporna na mušicu, ali i unatoč tome može se reći da je sezona dobra. Beremo tek tri dana, danas smo odnijeli prvu turu u uljaru pa još ne znam koliko ulja daju, kaže Bijažić.

Radni je dan pa su nasadi uvjetno rečeno malih uzgajivača uglavnom prazni. Jedan od razloga su i blato te oblaci koji su se navukli nad Vodnjanom. Drugačija bi slika trebala zavladati za vikend, mada maslinarima vrijeme neće biti naklonjeno ni narednih dva, tri dana, posebno ne nedjeljom za kada Državni hidrometeorološki zavod prognozira kišu nad južnom Istrom. I prognoza na Istrametovom portalu upućuje na današnju kišu prije podneva, subotu bez oborina, ali i opet kišu u nedjelju. (Z. STRAHINJA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter