Belci i Kos na čelu ginekologije i radiologije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mr. sc. Dragan Belci, dosadašnji šef onkološkog odjela na ginekologiji u pulskoj Općoj bolnici, imenovan je prošlog tjedna vršiteljem dužnosti rukovoditelja čitave ginekologije. Na toj je funkciji zamijenio dugogodišnjeg šefa ginekologije prim. mr. sc. Davora Zoričića. Osim toga, dr. Vinka Kos na čelu radiologije zamijenila je dr. Fredija Tripovića.

Ove kadrovske promjene sanacijska upraviteljica bolnice doc. dr. sc. Irena Hrstić objašnjava tek usklađivanjem s novim pravilnikom Ministarstva zdravlja o ustroju općih bolnica koje su u programu sanacije. Reorganizacija ili bolje rečeno racionalizacija troškova predviđala je, recimo, i spajanje svih kirurških djelatnosti s jednim šefom na čelu. To, međutim, u pulskoj bolnici nije provedeno u djelo.

- Zasad još nije došlo do spajanja kirurških i internističkih djelatnosti zbog rada pulske bolnice na dvije lokacije. Sukladno pravilniku o novom ustroju, ali prilagođeno našim uvjetima, veliki bolnički odjeli su postali službe, a djelatnosti su sada odjeli. Tako, primjerice, sada imamo Službu za unutarnje bolesti, a ona se sastoji od odjela gastroenterologije, pulmologije, nefrologije… Sukladno tim promjenama internim je natječajem proveden reizbor rukovoditelja svih 20 bolničkih djelatnosti, a novi su ljudi na čelu samo dviju djelatnosti. Danas ide novi interni natječaj o reizboru voditelja odjela, podjedinica bolničkih službi, kaže dr. Hrstić.

Na pitanje zašto je dr. Belci imenovan vršiteljem dužnosti rukovoditelja, što je privremena funkcija s mandatom ne dužim od godinu dana, upraviteljica pojašnjava da je za to rukovodeće mjesto pristigla samo jedna kandidatura, i to primarijusa dr. Zoričića. Pitamo koji su razlozi neprihvaćanja njegove kandidature i ima li to veze sa sudskim procesom koji je protiv dr. Zoričića pokrenula jedna pacijentica.

- Sukladno svojim ovlastima, imam pravo donijeti odluku o neizboru. I ne bih komentirala svoje razloge. Kako nije bilo drugih kandidata, morala sam imenovati vršitelja dužnosti do novog internog natječaja koji moramo provesti najkasnije u roku od godinu dana. Za radiologiju, pak, pristigle su dvije kandidature, četverogodišnji mandat dodijeljen je doktorici Kos, a dosadašnji rukovoditelj dr. Tripović nije se kandidirao, pojašnjava upraviteljica bolnice.
Naglašava da je u 18 od 20 bolničkih djelatnosti potvrđen isti rukovodeći kadar.

Podsjetimo da je nedavno imenovana i nova glavna sestra bolnice, sada je to Irina Pucić, prvostupnica sestrinstva ili, po starom, viša medicinska sestra. Komentar s jednog portala da je izboru dr. Belcija pomogla pozicija njegove supruge u Gradu Puli, dogradonačelnice Elene Puh-Belci, upraviteljica potpuno odbacuje.
- To je moja osobna odluka koja nema nikakve veze s položajem njegove supruge u gradskoj upravi. Doktor Belci je izuzetno kvalitetna, stručna i savjesna osoba, magistar, znanstveno orijentiran, koji se potvrdio i kao rukovoditelj - najmanje je dvije godine šef ginekološke onkologije. Ni sada neće pobjeći od struke, i dalje će raditi svoj liječnički posao i rukovoditi odjelom, kaže dr. Hrstić. (Duška PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter