Bazilika Marije Formoze opet pod lupom arheologa

Arheološkim ručnim iskopom nastoje se potvrditi nalazi u dijelu južnog broda kod pročelja nekadašnje bazilike (N. LAZAREVIĆ)
Arheološkim ručnim iskopom nastoje se potvrditi nalazi u dijelu južnog broda kod pročelja nekadašnje bazilike (N. LAZAREVIĆ)

U sklopu višegodišnjeg projekta koji provodi Arheološki muzej Istre na području bazilike svete Marije Formoze, pod nazivom "Ranokršćanska bazilika sv. Marije Formoze - istraživanje, zaštita, prezentacija", ovih su dana intenzivirani radovi.

Voditelj srednjovjekovne zbirke AMI-ja Željko Ujčić, kojeg smo zatekli u jeku radova, veli da je riječ o arheološkom ručnom iskopu, i to revizijskom, ne zaštitnom, kojem je ove godine cilj ponovno pronaći, odnosno potvrditi nalaze u dijelu južnog broda kod pročelja nekadašnje bazilike.

Na području bazilike svete Marije Formoze, kao što smo već pisali, arheološki radovi počeli su još 2004. godine, ali je nedostatak sredstava uzrokovao višegodišnji prekid istraživanja. Prve godine iskapanja iznenadilo je otkriće starokršćanskog mozaika iz 6. stoljeća, koji je viticama s raznobojnim ljiljanima, pletenicama, grčkim križevima, medaljonima s rozetom ili stiliziranim kristogramom krasio pod u sjevernoj kružnoj sakristiji.

Sjeverozapadni kut bazilike istražen je 2009. te su tada arheolozi doznali da je zapadno pročelje bazilike nasjelo na stariji objekt tipičan za kasno republikansko i carsko razdoblje.

- Zašto sada radimo upravo u dijelu južnog broda? Zato što su drugi dijelovi dostupniji, poput kapele, zida i ostatka temelja koje smo već istraživali. Ovdje je riječ o području na kojem su bile izgrađene austrougarske zgrade. Kada su se gradile 1900. godine, tada su uništeni dijelovi koje mi upravo sada tražimo. Zgrade su  bombardirane 1945. te potom i srušene do kraja 50-ih godina prošlog stoljeća, pojasnio nam je Ujčić.

- Cilj je da jednog dana ondje bude arheološki park, a da bi se tako nešto moglo napraviti, najprije je potrebno u revizijskom istraživanju utvrditi konkretno stanje ostataka bazilike i njihovu očuvanost, rekao nam je Ujčić. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter