Barbariga: Vlasnici apartmana i dalje odbijaju plaćati parking

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

U Turističkom naselju Barbariga treću godinu uzastopce ponavlja se ista slika i prilika. Većina turista parkira svoja prijevozna sredstva na zemljanim površinama oko naselja, a tek je neznatan broj automobila ostavljen na ponekom od 1.600 obilježenih parkirnih mjesta pod naplatom B.Parkinga, tvrtke iz Galižane. Povremeni i stalni gosti tog turističkog naselja iz godine u godinu ponavljaju da tu mnogo toga ne štima i da nisu voljni sudjelovati u pljački koju hrvatska država tolerira.

Dvaput plaćeno parkirno mjesto

Razgovarali smo s nekolicinom nasumice odabranih sugovornika koje smo zatekli na ulicama ovog turističkog naselja smještenog na atraktivnoj lokaciji, točno nasuprot Brijuna. Svi razgovorljivi su prilikom susreta s novinarima imali dva uvjeta - da ne objavljujemo njihove podatke u javnosti i da ih ne fotografiramo.

Neki od njih još čuvaju i pokazali su nam prospekte iz 1980-ih godina kada se nudila kupnja apartmana s parkirnim mjestom te ugovore na kojima također piše da imaju pravo na jedno parkirno mjesto koje je najbliže apartmanu. Jedan od naših sugovornika kaže da je 1992. godine platio 900 njemačkih maraka Urbisu 72 da mu uknjiži parkirno mjesto ispred apartmana, ali da to nikad nisu učinili niti mu vratili novac.

Treći je pak prije nekoliko godina nekoj drugoj tvrtki platio 1.500 maraka za uknjižbu, ali mu se nakon par godina javila neka treća firma koja mu je prodavala to isto parkirno mjesto za 4.000 eura. Vele da su proteklih godina čuli svakakve priče o tome tko je za koliko tisuća eura kupio parkirna mjesta, ali se boje da će sutra doći predstavnici nove tvrtke koji će reći da je stara propala, a time i novčani ulozi pa da će parkiralište morati kupiti po treći put.

Zbog svega toga, ne žele više plaćati parkiranje. Automobile ostavljaju na zemljanim površinama izvan turističkog naselja jer smatraju da je ovdje naplata parkinga nelegalan posao.

Mnogi naši sugovornici vele da su očekivali veći angažman vodnjanskog gradonačelnika Klaudia Vitasovića da riješi ovaj problem. Međutim, Vitasović nam se pismeno očitovao kako je na strani gostiju u Barbarigi i da se protivi naplati parkiranja. Pritom nam je u podužem dopisu naveo što je sve učinio da spriječi postupanje tvrtke B.Parking.

- Grad Vodnjan nije nikad izdao nikakvu suglasnost ili donio odluku bilo koje vrste kojom bi se na tom području omogućilo naplaćivanje parkiranja. Zatražili smo provođenje inspekcijskog nadzora te je obaviješten MUP, veli Vitasović koji naglašava da je Općinski sud u Puli prije nekoliko godina pravomoćno odbio zahtjev Grada Vodnjana da upiše parkirališta u naselju Barbariga.

"No, sud je donio odluku da su vlasnici predmetnih nekretnina pravni sljednici bivše poslovne zajednice Euroturist koji su u ovom trenutku i raspolagali s tim nekretninama davši ih u zakup B.Parkingu", naglasio je.

Odvjetnici Shain Pacheco Vinković i Marko Kuzmanović, prokuristi B.Parkinga, vele da je od početka svojeg djelovanja pa do danas rad te tvrtke bio predmet vjerojatno svih postojećih nadzora, istraga i inspekcija, no da nijedna od njih nije djelatnost B.Parkinga smatrala nezakonitom. Dodaju kako isto vrijedi i za Državno odvjetništvo koje nije našlo nikakvih elemenata za postupanje. (P.GREGOROVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter