Balinjerada, Bakhov dvor i krostata od 2014 bobica

Mario Gašparini i njegovi boškarini u defileu (M. SARDELIN)
Mario Gašparini i njegovi boškarini u defileu (M. SARDELIN)

Brojni su posjetitelji proteklog vikenda posjetili Buje gdje su se odvijali Dani grožđa, najveća bujska i jedna od najstarijih istarskih manifestacija koja je ušla u svoju 109. godinu, a ove godine ponudila rekordan broj događanja.

Nedjelja je protekla u znaku tradicijskog defilea alegorijskih kola i velike tombole, starije i od samih Dana grožđa. U defileu je sudjelovalo petnaestak grupa, među kojima su bili polaznici škola i vrtića, limene glazbe Buja i Rovinja, a posebno su atraktivni bili snažni boškarini i tovari s brentama, plugovima i drugim starinskim alatima za obradu vinove loze i berbu.

Najveći grozd težak 1.225 grama

Svi su se oni okupili na Trgu Josipa Broza Tita u centru grada, a među njima žiri je odabrao najljepše sudionike povorke - na prvom mjestu djecu Talijanskog dječjeg vrtića Fregola, na drugom mališane iz hrvatskog dječjeg vrtića Buje, a treće je mjesto osvojila Compania Teran e malvasia. No, u sklopu jučerašnjeg poslijepodneva održano je još niz natjecanja i događaja. Birao se, između ostalog, najveći grozd u Bujama, među kojima je prvo mjesto u kategoriji terana, refoška i muškata osvojio grozd Ezia Damiania težak 1.225 grama, a u kategoriji malvazije grozd od 400 grama Ezia Činića.

Neizostavan dio manifestacije su šaljive igre koje se odvijaju već više od stoljeća, a sastoje se od natjecanja u skakanju u vreći, trčanja s jajetom u žlici, jedenju pašte i grožđa "bez ruku". Natjecalo se desetak sudionika, a prvo je mjesto osvojio Siniša Krivošević iz Buja koji je dobio novčanu nagradu u iznosu od tisuću kuna od čega je polovicu darovao u humanitarne svrhe, drugo je mjesto pripalo Denisu Moslavcu, a treće Adrijanu Kraljeviću, obojici iz Buja.

Kako se nekad delalo vino

Trg slobode i okolicu nešto su kasnije ispunili igrači tombole svih generacija. Javno izvlačenje brojeva koje su uz puno humora i dobre zabave vodili glazbenik Goran Griff i voditelj Mario Battifiaca odvijalo se na pozornici na trgu, a najsretniji su bili Patrik Balanzin iz Buja i Predrag Crnogorac iz Umaga koji su svaki osvojili po deset tisuća kuna. Osim njih, cinquinu, odnosno svih pet brojeva u jednom redu imala je Roberta Gilioli iz Bologne, koja je osvojila pet tisuća kuna, quaternu je skupila Klaudia Škerli iz Oskoruša, a tombolin Stjepan Tomljenović iz Buja.

No, Buježi i njihovi gosti nisu došli samo nešto dobiti već su i dali. U večernjim satima održala se humanitarna prodaja porcija divovske krostate načinjene sa 2014 bobica, čijom su kupnjom sudjelovali u humanitarnoj akciji za Centar za inkluziju i odjeljenje djece s posebnim potrebama. Za njih je prikupljeno pet tisuća kuna. Osim ovih zabavnih programa tijekom tri dana manifestacije odvijali su se i kuharski showovi, obilasci starih konoba i kantina, izložbe, vožnje oldtimera, dječji likovni programi, jesenski gospodarski sajam, razna sportska i rekreativna događanja, te koncerti raznih grupa i izvođača i kao posebnost ovogodišnje manifestacije - po prvi put balinjerada karićima po centru grada u kojoj se prvi okušao gradonačelnik Edi Andreašić.

Subotnju večer Dana grožđa obilježio je Bakhov dvor koji su odvijao u starom dijelu grada gdje su mlade djevojke pokazale kako se nekada delalo vino - bosim nogama, koje su mnogi ovjekovječili kamerama blicevima fotoaparata. (Vedrana HABEREITER)

 


Podijeli: Facebook Twiter