Bakovi obilježili 23. obljetnicu: Vi ste junaci

Članovi udruge Bak Istra na okupu (D. MEMEDOVIĆ)
Članovi udruge Bak Istra na okupu (D. MEMEDOVIĆ)

Minutom šutnje za sve poginule policijske službenike i ostale branitelje započela je danas svečana skupština Udruge specijalne jedinice policije Bak Istra, održana u povodu 23. obljetnice osnutka ove jedinice. Inače, jedinica je ustrojena 27. srpnja 1991. godine u Valbandonu.

Mladen Blašković, predsjednik udruge, pozdravio je sve uvažene goste i članove, a posebno obitelji poginulih branitelja te ratne zapovjednike Bakova Skendera Hasimija i Slavka Jereba, zatim ratne načelnike PU istarske, načelnika PU istarske Dragutina Cestara, zapovjednika Antiterorističke jedinice Lučko Alena Klabota te biskupa Ivana Milovana i policijskog kapelana Iliju Jakovljevića koji su prije skupštine održali svetu misu u crkvi sv. Kuzme i Damjana.

Prigodom 23. obljetnice utemeljenja jedinice specijalne policije prisjetio se temeljnih događanja iz, kako je naveo, teških i nesigurnih, ali slavnih i časnih vremena kada se rađala i stvarala Republika Hrvatska.

- Ovdje, tog vrućeg srpnja 1991. godine postrojili su se najbolji hrvatski policajci iz svih policijskih postaja u Istri. U ta vremena, kada su vojska i rezervisti slobodno šetali po Puli, a u isto vrijeme ta je ista vojska palila, rušila i ubijala samo stotinjak kilometara odavde, kada su turisti i naši vršnjaci slobodno uživali na plažama, mi smo iz ovog mirnog okruženja dragovoljno otišli u rat, i to bez ikakve vojne obuke, slabo naoružani, ali nabijeni domoljubljem, naveo je Blašković, uz riječi da se, zahvaljujući Bogu i dobrom vodstvu svojih zapovjednika većina vratila kućama živa i zdrava.

Navodeći da su bili na svim prvim crtama bojišnice ispričao je da rat za njih nije prestao niti nakon oslobođenja Hrvatske, kada su pet godina čistili hrvatsko tlo od mina, pri čemu su izgubili i svoga suborca i prijatelja Adrijana Dobrilovića.

- Malo je ratnih jedinica koje iza sebe imaju tako bogat ratni put. Danas smo na njega s razlogom ponosni, jer smo svoj vojnički posao odradili profesionalno, časno i pošteno, bez ikakve mrlje. Među nama nema ratnih profitera, nema lažnih branitelja. Mi smo na naš ratni put i titulu branitelja ponosni. Ona je zarađena na terenu, prvim crtama bojišnice, a ne u toplim kancelarijama. Naša je najveća privilegija što smo preživjeli i vratili se kućama i svojim najmilijima, poručio je Blašković.

Uz poruku "Budite ponosni, vi ste junaci" čestitao im je i zapovjednik ATJ Lučko, a prigodnim su se riječima suborcima obratili i ratni zapovjednici Hasimi i Jereb. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter