AZRRI: Ušteda energije u pršutanama i mljekarama

Jasenka Kapuralin i Damir Grgorović (Davor ŠIŠOVIĆ)
Jasenka Kapuralin i Damir Grgorović (Davor ŠIŠOVIĆ)

Povećanje energetske učinkovitoste u poljoprivredno-prehrambenim tvrtkama tema je radionice koja će se, u organizaciji Agencije za ruralni razvoj Istre, održati u utorak, 27. svibnja s početkom u 9 sati u hotelu Park Plaza Histria u Puli. Radionica je jedan od programa u sklopu međunarodnog projekta SINERGIA, u kojemu AZRRI, kao jedini hrvatski predstavnik, sudjeluje zajedno s partnerima iz Italije, Španjolske, Grčke, Francuske i Slovenije, a Turska je u projektu zastupljena samo promatračima

Radionicu i projekt na današnjoj su konferenciji za novinare detaljnije predstavili Jasanka Kapuralin iz AZRRI-ja te Damir Grgorović iz žminjske tvrtke Rudan d.o.o., koja je na javnom natječaju izabrana za stručnog partnera.

Opći sadržaj projekta SINERGIA, koji se financira iz strukturnog europskog fonda Mediteran, je promicanje transfera tehnologija za poboljšanje energetske učinkovitosti uvođenjem inovativnih procesa. Cijeli projekt vrijedan je 2,078 milijuna eura od čega AZRRI za njegovo provođenje u Hrvatskoj dobiva 196.000 eura. Taj će se novac, osim za radne i edukacijske projektne aktivnosti, utrošiti za temeljito snimanje i analizu stanja energetske učinkovitosti u sedam istarskih poljoprivredno-prehrambenih tvrtki (a u svim zemljama koje sudjeluju u projektu ukupno će biti obuhvaćeno 50 takvih tvrtki), a dobiveni podaci poslužit će za projektiranje rješenja kojima te tvrtke mogu postići bolju energetsku učinkovitost u svojim proizvodnjama a time i znatne uštede.

U Istri su za projekt odabrane pršutane i mljekare, koje su sve upoznate sa sadržajem i ciljevima projekta, a odazvalo ih se sedam: mljekare Latus iz Žiminja i Vesna iz Loborike, pršutane Pisinium iz Pazina, Milohanić iz Tinjana i Jelenić iz Svetog Petra u Šumi, AZRRI-jev razvojni pogon u Pazinu, i još jedna pršutana koja tek treba potpisati ugovor. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter