Automobili se u Žminju parkiraju gdje stignu

(A. DAGOSTIN)
(A. DAGOSTIN)

Daleko je nadležna rovinjska policijska postaja od Žminja, točno 25 kilometara udaljena, pa u središtu mjesta često vlada prometni kaos.

Automobili se parkiraju gdje tko stigne: na nogostupima, na pješačkom prijelazu, u blizini raskrižja, u samom središtu mjesta… Žminj nije veliki grad da se povremeni prometni prekršaji, koji ne utječu previše na sigurnost pješaka i vozila, ne bi mogli tolerirati, ali kada nepropisno parkiranje postane pravilo onda to stvara probleme. Neki dan smo tako snimili automobil parkiran na pločniku, a da bi prizor bio još bolji na nogostup je, u sklopu lokalnog kioska, postavljen hladnjak koji u potpunosti priječi kretanje nogostupom. Dvadesetak metara dalje, prema sajmištu, automobil se parkirao na "zebru" uz stablo, pa pješaci moraju na kolnik da bi ga obišli. U središtu mjesta, u blizini glavnog raskrižja često su također parkirani automobili koji ometaju promet.

Ako već neće ili ne može policija općinska bi uprava trebala uposliti službenika koji bi povremeno mogao naplaćivati kazne prekršiteljima prometnih propisa. Možda bi također pomoglo daljnje postavljanje stupića na nogostup, koji su već dijelom instalirani na pločnicima kojima se prilazi osnovnoj školi i dječjem vrtiću, ali prije svega uređenje novih parkirališta i njihovo označavanje prometnom signalizacijom. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter