Autohtona jela nudit će devet istarskih konoba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon uspješno odrađene prve tri sezone manifestacije Obrtnička komora Istarske županije putem Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika, a u suradnji s prijateljskim obrtnim zbornicama iz Sežane i Kopra nastavlja s organizacijom promotivne manifestacije "Istra gourmet tour".

Četvrtu sezonu predstavio je u ponedjeljak u prostorijama Obrtničke komore Istarske županije u Puli njen predsjednik Mario Paliska. Kako je naveo, cilj ove manifestacije je promoviranje tradicijskih istarskih jela, autohtonih namirnica te potaknuti suradnju među istarskim ugostiteljima.

- Drago nam je da se manifestacija nastavlja i ove godine te postaje tradicionalna, a posebno što su se ove godine u nju uključili i slovenski ugostitelji iz Istre, naveo je Paliska. Dodao je kako se ove godine uvode i dvije novosti, a to su da će se manifestacija održavati u dva dijela. U prvom dijelu, koji počinje u četvrtak 15. listopada i traje sve do 17. prosinca, sudjelovat će konobe iz cijele Istre dok će se u drugom dijelu manifestacije, koja će se održati iduće godine, predstaviti restorani.

- Također, od ove godine uvodimo ocjenjivanje domaćina. Nakon večere gosti će moći ispuniti anketu u kojoj će ocjenjivati jela koja su poslužena, ali i domaćina i cjelokupnu atmosferu, naveo je Paliska te riječ prepustio Dušanu Černjulu, predsjedniku Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Obrtničke komore Istarske županije koji je naveo da će se u prvom dijelu predstaviti devet konoba. To su Peperone iz Pazina, Roko iz Buzeta, Bukaleta iz Barbarige, Volte iz Buzeta, Velo kafe iz Labina, Milena iz Poreča, Puli Pineta iz Žminja te slovenske konobe Špacapanova hiša iz Komena i Švab iz Črnog Kala.

- Večere će se održavati četvrtkom, od 19 sati. Cijena menija ostaje nepromijenjena i iznosi 120 kuna po osobi ili 18 eura u Sloveniji, a sastojat će se od četiri slijeda - hladnog predjela, toplog predjela, glavnog jela, deserta i čaše vina, naveo je Černjul dodajući da će ugostitelji ponuditi mesne, riblje i vegetarijanske menije. Dodatna vrijednost večere bit će prezentacije renomiranih vinara i maslinara te glazba.

Također je napomenuo kako je gužva lanjskih godina pokazala da je poželjna rezervacija mjesta. Na konferenciji svoje su menije predstavila i prva dva ugostitelja. Tako je Marko Anić, vlasnik pizzeria-buffeta Peperone iz Pazina naveo da kako će gostima ponuditi mesni meni s brusketama s istarskim boškarinom i tortilju s divljači dok će vegetarijanski meni ponuditi pljukance s gljivama, a gostima će na raspolaganju biti i razne vrste slastica. Dejana Jerman iz konobe Roko navela je pak kako će se kao glavno jelo poslužiti goveđi rep s palentom i brokulom, odnosno njoki s gljivama u vegetarijanskoj inačici. (B. PETROVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter