Austrijska kanalizacija odlazi u povijest

Radovi na komunalnoj infrastrukturi u ulici Antuna Kalca (M. RIMANIĆ)
Radovi na komunalnoj infrastrukturi u ulici Antuna Kalca (M. RIMANIĆ)

Proteklog se vikenda zbog građevinskih radova u sklopu izgradnje kanalizacijskog kolektora i pristupne ceste u Pazinu u ulici Antuna Kalca i u obližnjim ulicama Velog Jože i Prolazu Vinceta od Kastva uvela privremena regulacija prometa. Planirani završetak radova je danas. Projekt spajanja cijele pazinske kotline na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda grada Pazina obuhvaća i izgradnju kanalizacijskog kolektora u ulici Antuna Kalca u starom dijelu Pazina.

Grad Pazin u suradnji s Hrvatskim vodama i građanima koji žive u Kalčevoj ulici, osmislio je projekt, koji osim gradnje kanalizacije obuhvaća i obnovu asfaltnog pokrova ove ulice koja se proteže od zgrade nekadašnjeg Župnog stana do Pansiona Laura. Ukupna investicija koja uključuje vodoopskrbnu i telekomunikacijsku infrastrukturi, javnu rasvjetu, te oborinsku i fekalnu odvodnju procijenjena je na 1,03 milijuna kuna bez PDV-a. Provedbom javne nabave Usluga odvodnja poslove gradnje povjerila je CPK iz Kopra, a ugovorena vrijednost radova bez PDV-a iznosi 799 tisuća kuna, kaže Dragan Šipraka, član uprave pazinske Usluge, dodajući kako projekt s iznosom od 500 tisuća kuna, ili 80 posto investicije, sufinanciraju Hrvatske vode. Ostatak će podmiriti Grad Pazin iz svog proračuna i s 163 tisuće kuna obitelj Milotić koja vodi Pansion.

Ukupna dužina kolektora je 140 metra, a na njega će se u konačnici spojiti 12 kućnih priključaka. U sklopu projekta izgradnje fekalnog kolektora u Kalčevoj će se ulici rekonstruirati sustav oborinske odvodnje, a taj je projekt procijenjen na 109 tisuća kuna bez PDV-a. Ove radove financira Grad Pazin, a izvest će ih također koparski CPK. Uz to u projekt se uključio i Istarski vodovod Buzet koji će rekonstruirati 50 metra svoje vodoopskrbne mreže. Rok za izvođenje svih radova bio je konac rujna, ali je zbog kiša produžen do 29. listopada, kaže Šipraka. 

Ranija kanalizacija u ulici Antuna Kalca bila je izgrađena još u vrijeme Austrije, a budući da je od tada prošlo više od stotinu godina kanalizacija građena od kamenih ploča tijekom vremena je postala propusna. Zbog tih oštećenja prouzročenih "zubom vremena" otpadne vode ponekad su prodirale u niže prostorije stambenih zgrada, ali poslovne prostore. Tako će se nakon izgradnje novog sustava odvodnje u tim prostorima stvoriti bolji uvjeti. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter