Arheološka nalazišta kao turistički mamac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulska turistička kompanija Uniline projektom arheološkog turizma intenzivira svoje poslovne aktivnosti na tržištu posebnih interesa koje je i u europskom i svjetskom turizmu rastuća kategorija. Kako priopćuju iz te tvrtke, arheološki je turizam jedan od posebnih oblika turizma u koji su do sada su najčešće bili uključeni arheološki muzeji i destinacije u blizini arheoloških nalazišta, a manje turističke agencije s ponudom ciljanih paket aranžmana za to tržište.

Tematske radionice

Stoga se Uniline intenzivnije uključio u to tržište te u suradnji s Arheološkim muzejom Istre (AMI) na domaćem i svjetskom tržištu nudi razglede arheoloških nalazišta u Istri, ali i ponudu tematskih paketa. U sklopu tih paketa nalaze se programi aktivnog arheološkog turizma koji uključuju i mogućnost sudjelovanja gostiju-amatera, ali i stručnjaka-arheologa u arheološkim iskopavanjima.

Ovaj turistički proizvod namijenjen je specijaliziranim grupama, ali i svim zainteresiranim pojedincima ili grupama u vidu klasične turističke ponude. Sve je usklađeno s programima iskopavanja AMI-ja kao i nadležnog Ministarstva kulture, a odlascima na nalazište prethode prezentacije o nalazištu i onome što ona kriju. Zamišljene su i tematske radionice, katalogizacija iskopanog, konzerviranja i drugi oblici arheološkog posla koje bi kompletno vodili arheolozi-profesionalci iz AMI-a. Godišnje se u suradnji s AMI-jem otvaraju tri lokacije na kojima turisti-arheolozi, ali i druge zainteresirane skupine, mogu boraviti i sudjelovati u arheološkim programima, i to vezanim za rimsko doba, srednji vijek ili prapovijest te podvodnu arheologiju.

Arheološki turizam

Uniline, kao jedna od najvećih turističkih kompanija u Hrvatskoj, već duže vrijeme radi na razvoju ponude arheološkog turizma, a uz ostalo su je već dijelom i predstavili na mediteranskoj burzi arheološkog turizma "Borsa del turismo archeologico" sredinom studenog prošle godine održanoj u Arheološkom parku u Paestumu u Italiji. Na toj burzi Uniline je nastupao u suradnji s AMI-jem i Turističkom zajednicom grada Pule te je iskazano veliko zanimanje za arheološku baštinu Istre i Hrvatske. Voditelj projekta arheološkog turizma Marino Levak naglašava da je inicijativa za pokretanjem ove vrste usluge započela još prije par godina.

- S obzirom na svoju bogatu povijesno-kulturnu, pa i arheološku baštinu, koja seže i više od pet tisuća godina unazad s Vučedolskom kulturom i nalazištem kod Vukovara, Hrvatska svakako ima veliki potencijal za razvoj arheološkog turizma. Rezultati naših aktivnosti usmjerenih u razvoj ovog specifičnog turističkog proizvoda već ukazuju da na to da će ovaj oblik turizma u narednim godinama imati uzlazni trend. Uniline je u arheološkom turizmu kao tržištu posebnih interesa prepoznao odličan motiv za dolaske turista u Hrvatsku, kao i priliku za produljenje turističke sezone što su i neke od temeljnih odrednica hrvatske turističke strategije do 2020., zaključuje Levak. (Barbara BAN)


Podijeli: Facebook Twiter