Areni odbačen zahtjev za predstečajnu nagodbu

Prazni pogoni trikotaže (M. MIJOŠEK)
Prazni pogoni trikotaže (M. MIJOŠEK)

Odbačen je zahtjev Uprave Arena modne kuće za pokretanjem predstečajne nagodbe u tvrtki poznatijoj kao "Arena trikotaža", a u kojoj radnici štrajkaju već više od mjesec dana jer nisu primili plaće još od lipnja prošle godine.

Rješenje o odbacivanju prijedloga objavljeno je jučer i to nakon što Uprava nije u propisanom roku dostavila potrebne dokumente. U međuvremenu je direktorica Snježana De Gravisi podnijela ostavku pa je ova nekad jaka tekstilna tvornica, u kojem je nekad radilo 800 ljudi, a danas jedva 70-ak, ostala i bez zadnjeg člana uprave.

Tešku situaciju za radnike otežava velika neizvjesnost te sporost institucija u rješavanju njihova zahtjeva, a to je pokretanje stečaja u kojem vide mogućnost dolaska bar do dijela potraživanja.

- Rješenje o odbacivanju zahtjeva za predstečajnu nagodbu bilo je očekivano, rukovodeći kadar napustio je tvrtku i nema sredstava za nastavaka proizvodnje. Sada jedino što nam preostaje je stečaj za koji smo podnijeli zahtjev 18. prosinca nakon što smo mjesecima čekali od Uprave da poduzme konkretne korake za spašavanje firme, a što se nije dogodilo.

Umjesto toga, kada smo ih obavijestili o našim namjerama, oni su brže bolje predali zahtjev za predstečajnu nagodbu, a koja više nije imala smisla jer je došla prekasno. Nepotrebno smo time izgubili tri mjeseca, kazala je sindikalna povjerenica Arene Ljiljana Bonas.

Budući da je Uprava predala zahtjev bez potrebne dokumentacije, nagodbeno vijeće dalo je Upravi Arene rok do 19. veljače 2014. za dostavu potrebnih dokumenata. Uprava zatim zadnjeg dana traži produljenje roka za još 40 dana, da bi zatim 3. ožujka povukla taj zahtjev.

Prema mišljenju Save Šmitrana, regionalnog koordinatora Sindikata tekstila, kože i gume u čijem sastavu djeluje Sindikat Arena, predstečajna nagodba bio je manevar Uprave da dan prije nego što su radnici podnijeli zahtjev za otvaranje stečajnog postupka, oni upute svoj.

- Ne znam kome se time pogoduje i kome mirišu nekretnine tvrtke koje se nalaze na izuzetno atraktivnoj lokaciji ovdje u Puli, izjavio je početkom štrajka na konferenciji za novinare. (M. JERIN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter