Apsolventi ne mogu do diplome jer je škola u stečaju

Visoka poslovna škola s pravom javnosti u stečaju u Višnjanu
Visoka poslovna škola s pravom javnosti u stečaju u Višnjanu

Nastavnici i zaposlenici Visoke poslovne škole s pravom javnosti u stečaju iz Višnjana pismeno su zatražili od predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović da im omogući da se pokrene nastava u školi kako bi apsolventi mogli diplomirati. Od zaposlenika doznajemo da je riječ od devet apsolvenata koji su platili sve školarine i položili ispite u petogodišnjem specijalističkom diplomskom stručnom studiju te da im nedostaje jedino diplomiranje što im je onemogućeno jer je škola zatvorena.

Ujedno, zbog toga je devet apsolvenata specijalističkog diplomskog stručnog studija menadžment u turizmu u toj školi Višnjanu pismeno zatražilo pomoć Predraga Šustara, ministra znanosti, obrazovanja i sporta. Od njega traže da im omogući, bez dodatnih troškova, da okončaju ovu bezizlaznu situaciju u kojoj su se našli bez njihove volje.

Trebali bi plaćati što su već platili

- Želimo ukazati na činjenicu da smo uplatili u cijelosti školarine za prvu i drugu godinu specijalističkog studija menadžment u turizmu. Položili smo sve ispite i već napisali diplomske radove koje nismo mogli obraniti radi ukidanja dopusnice ovoj školi, naveli su apsolventi. U svom dopisu podsjećaju ministra da je njegovo ministarstvo donijelo mjeru, u travnju 2016., kojom se studentima višnjanske škole omogućava nastavak i završetak studija na drugim visokim učilištima u Hrvatskoj. No, apsolventi naglašavaju da bi prelaskom na drugo visoko učilište morali ponovo plaćati ono što su već platili.

- Obraćali smo se navedenim visokoškolskim ustanovama koje ste naveli u mjeri, ali uvjeti su nam bitno drugačiji i stavljeni smo u neravnopravan položaj u odnosu na studente koji od početka studiraju na tim visokoškolskim ustanovama, prvenstveno glede plaćanja školarina koje su bitno veće i uzrokuju i druge financijske troškove, jer su izvan naših mjesta stanovanja, naglašavaju studenti koji dopis ministru zaključuju s molbom da pronađe mogućnost kako bi se riješio ovaj problem.

O istom problemu su višnjanski profesori pismeno upoznali predsjednicu Republike da je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u travnju 2016. omogućilo tim studentima završetak studija na drugim visokim učilištima u Hrvatskoj (Zagrebu, Osijeku i Čakovcu). No, profesori su naglasili predsjednici da je ministarstvo zanemarilo činjenicu da se od većine tih višnjanskih studenata traži polaganje razlikovnih ispita što dodatno pogoršava njihov položaj.

- Oni su podmirili troškove studija i sada ih se ponovno izlaže novim troškovima plaćanja školarine u mnogo većim iznosima od onih koje su imali u našoj školi, iznose profesori u obranu svojih studenata. (Paulo GREGOROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter