Apel za Istru protiv Plomina 3 na ugljen

Dino Debeljuh i Nansi Tireli (Manuel ANGELINI)
Dino Debeljuh i Nansi Tireli (Manuel ANGELINI)

Svi građani Hrvatske, ali i Slovenije, Italije, Njemačke, Austrije i cijele Europe pozvani su da pomognu Istri da se odupre odluci hrvatske Vlade koja ustrajava na izgradnji Plomina 3 na ugljen, poručuje se u Apelu za Istru koji su inicirali i danas u Puli novinarima predstavili Nansi Tireli i Dino Debeljuh, sadašnja i nekadašnji saborski zastupnik.

Uvode nova pravila igre, kažu, i nakon svih propalih inicijativa u zemlji okreću se svijetu, prvenstveno Europi čiji dio uskoro i formalno postajemo, traže podršku svjesnih građana i prijatelja i izvan Istre, istovremeno poručujući svim potencijalnim investitorima da s ovakvim rješenjem za Plomin nisu dobrodošli u Istru i Hrvatsku.

"S termocentralom na ugljen snage 500 MW Istra bi definitivno postala skladište ogromnih količina radioaktivnog pepela, a spaljivanjem novih milijun tona ugljena godišnje više dim koji bi se Istrom širio ne bi poštedio ni jedan djelić ovog svjetskog bisera", stoji u Apelu koji će inicijatori predstaviti i veleposlanicima europskih zemalja u Hrvatskoj te plasirati na Facebook i druge društvene mreže u potrazi za kritičnom masom koja bi, dodaju, zaustavila ovu tragediju za Istru i sve njezine goste.

Neodržavanje referenduma za Plomin Dino Debeljuh stavlja na dušu Istarskoj županiji i županu Ivanu Jakovčiću, prozvavši HEP za prijevaru koja traje još od Plomina 1, a premijera Zorana Milanovića zbog izjave da podržava referendum protiv izgradnje na Srđu, a zabranjuje referendum protiv puno većeg zla u Istri.

Nansi Tireli naglašava da se jedinice lokalne samouprave na Labinštini nisu izborile ni za polovinu od 21 projekta prijateljskog okruženja, koliko im je obećavano uz izgradnju Plomina 2, a Općina Kršan čak je i mijenjala Prostorni plan zbog pritiska Vlade, sve s ciljem punjenja proračuna.

- Nakon odlaska prvog potpredsjednika Radimira Čačića nitko iz Vlade više ne govori o Plominu, konstatirala je Tireli te se upitala je li to projekt pojedinca ili Vlade, i kad će vlast shvatiti da građane mora informirati i uključiti u odlučivanje o njihovom prostoru i budućnosti.

Među potpisnicima Apela za Istru, kojih je zasad 15-ak, zajedno su se, među ostalima, našli i saborski zastupnik Damir Kajin, sadašnji i bivši župan Ivan Jakovčić i Stevo Žufić, Furio Radin, Ivan Pauletta i Ivan Herak, a od općinskih načelnika s Labinštine samo Mario Blečić iz Sv. Nedelje. Apel je podržao i bivši slovenski parlamentarac iz Kopra Franco Juri, a iz liječničke branše dr. Loredana Labinac Peteh, predsjednica Zbora liječnika Istre, te dr. Edi Terlević, predsjednik Hrvatskog društva zdravstvene ekologije. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter