Antolović: Nitko se nije žalio na prevare preko Arkoda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Afera Arkod koja je zatresla poljoprivrednike u cijeloj zemlji, u Istarskoj županiji nema svojih vinovnika. Županijskim vlastima, odnosno Upravnom odjelu za poljoprivredu, šumarstvo i lovstvo nije se požalio niti jedan vlasnik poljoprivrednog zemljišta upisanog u Arkod, s tvrdnjom kako je poticaje dobio netko kome oni ne pripadaju.

- U županiji nemamo saznanja o tome je li bilo zloupotreba Arkoda na našem području. Mi uopće nemamo uvida u Arkod i ne možemo znati je li ga tko zloupotrijebio. Zloupotrebe mogu otkriti jedino kontrole Agencije za poljoprivredno zemljište i Agencije za plaćanja u poljoprivredi. Mi u županiji nismo znali kako uopće postoji mogućnost da dođe do takvih zloporaba, objašnjava Milan Antolović, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i lovstvo Istarske županije.

Sredstva Europske unije ne mogu se dijeliti izvan regulativa europske poljoprivredne politike i sada dolazi na vidjelo način na koji se kod nas radilo. Nezamislivo je da čovjek ima prijavljeno tuđe zemljište u Arkodu, te da ga ne koristi. To je nevjerojatno.

Ali, očito su oni koji su pripremili te uvjete znali su što rade, komentirao je Antolović recentnu aferu s poljoprivrednim zemljištem.

Antolović smatra da je "nadležnost je na Agenciji za plaćanja u poljoprivredi koja mora kontrolirati isplatu sredstava. Otkrije li netko prijevaru, treba se javiti nadležnim tijelima. U svakom slučaju, Istarska županija nije nadležna u ovakvim slučajevima. Nemamo ništa s upisima u Arkod, isplatama i nadzorom na zloporabom poticaja", poručio je pročelnik Antolović.

Afera Arkod izbila je prije nekoliko dana kada su se u medijima pojavile tvrdnje poljoprivrednika iz okolice Čazme u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji kako na njihovo zemljište, upisano u Arkod, poticaje primaju osobe koje ga uopće ne koriste. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić najavio je promjenu pravilnika o dodjeli poticaja do kraja ovog tjedna, kako bi se izbjegle nove zloupotrebe poticaja za poljoprivredno zemljište. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter