Amerikanci ulaze u Plomin C

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako u Hrvatskoj elektroprivredi nemaju komentara na to hoće li preuzimanje djela poslovanja kompanije Alstom, koja je partner tvrtke Marubeni u izgradnji TE Plomin C, od strane američkog General Electrica, na bilo koji način utjecati na taj projekt, u medijskim i političkim krugovima vijest o tome proglašena je iznimno važnom.

Naime, preuzimanje djela poslovanja Alstoma za 12,4 milijarde eura izravno je povezano s izgradnjom novog bloka plominske termoelektrane, jer će sada General Electric postati izravni isporučitelj opreme japanskom Marubeniju, kompaniji koja je na međunarodnom natječaju izabrana za partnera HEP-a u tom projektu.

Važnost ulaska američkog energetskog diva General Electric, koji širom svijeta zapošljava 300 tisuća ljudi (a u nas će, preuzimanjem Alstoma, kupiti i nekadašnju karlovačku Jugoturbinu), ocjenjuje se presudnom u problemu koji Hrvatska, u vezi s TE Plomin C, ima s Europskom komisijom. Naime, dio ugovora HEP i Marubenija, kojim se određuje po kojoj će cijeni hrvatska tvrtka otkupljivati električnu energiju od Marubenija smatra se spornim, te nije sigurno kako će EK prihvatiti takav ugovor i dopustiti HEP da ga provede. Evenutalni američki diplomatski pritisak na Bruxelles oko tog pitanja mogao bi, čuje se u političkim kuloarima, omogućiti provedbu tog ugovora, odnosno poslovanja i Marubenija, i General Electrica koji "uskače" na mjesto francuskog Alstoma.

Američka diplomacija pokazala je, proteklih mjeseci, značajno zanimanje za hrvatske energetske projekte. Potpredsjednik General Electrica John Rice boravio je u Zagrebu na Američko-hrvatskom gospodarskom forumu, gdje se govorilo i o TE Plomin CE, dok interes za izgradnju LNG terminala na Krku, te za istraživanje ugljikovodika u Jadranu pokazale druge tvrtke iz SAD. (D. G.)


Podijeli: Facebook Twiter