Amaru zlatna medalja u konkurenciji 2.100 pića

(N. ORLOVIĆ RADIĆ)
(N. ORLOVIĆ RADIĆ)

Na adresu rovinjske Tvornice likera Darna koju već godinama uspješno vodi enologinja Katerina Latinović, stiglo je iznimno priznanje. Naime, na 71. sajmu Wine&Spirits održanom u Las Vegasu od 8. do 10. travnja, u konkurenciji biljnih likera zlatnu je medalju osvojio upravo rovinjski Amaro.
 
- Riječ je o iznimnom priznanju kojem se uistinu nisam nadala. Poznati i tradicionalni američki sajam okuplja proizvođače iz čitavog svijeta, konkurencija je velika i ono što posebno veseli je činjenica da su se pića degustirala, kušala i ocjenjivala bez saznanja o porijeklu, odnosno proizvođaču. Naravno da je ovo ogromno priznanje svim djelatnicima Darne i poticaj za daljnji rad, rekla je mr. Katerina Latinović, ne propustivši pritom i da se zahvali svom američkom distributeru Stawskom i Darku Latinoviću, menadžeru Darne, koji su je uspjeli nagovoriti da se prezentira na ovom prestižnom sajmu. 
 
- Iz domaće, da ne kažem kućne perspektive mnoge stvari izgledaju daleko i nemoguće. Iako sam uvijek vjerovala u svoje proizvode, trebao je da ih netko "pogura". U mom slučaju imala sam sreću da to bude upravo moj sin Darko, koji je jedan od najzaslužnijih da se naš Amaro prije tri godine pojavio na tržištu. Naime, obitelj je vjerovala u moje znanje i nagovarala me da osmislim novo piće po svom guštu.
 
Tako se i proizveo Amaro na kojemu sam radila pune dvije godine, i koji je samo u tri godine postojanja lani na 23. međunarodnom susretu vinogradara i vinara na splitskoj Sabatini osvojio zlatnu medalju, a sada i američko zlato, i to u oštroj konkurenciji od 2.100 sudionika iz cijelog svijeta, veli Latinović.
 
Inače, američki san Darna je počela živjeti u studenom prošle godine kada je put Velike bare otišao prvi kontingent s tri rovinjska proizvoda - Amarom, jajčanim i čokoladnim likerom, koji ponosno nose predznak "made in Croatia". Posredstvom poznatog američkog distributera pića Stawskog, koji ima više od 1.500 prodajnih mjesta diljem SAD-a, svi su likeri prvotno plasirani u Chicago, a potom i Los Angeles. U međuvremenu je na adresu američkog distributera poslan i drugi kontingent, a nakon ovog priznanja u Darni vjeruju da su počeli živjeti američki san.
 
Na pitanje koji je ključ njenog uspjeha, mr. Latinović veli da je to prvenstveno ljubav prema poslu, znanje i požrtvovnost. Uz sve to, potrebno je imati i malo sreće te konstantnu vjeru da radiš  najbolje što znaš i umiješ. S obzirom na uspjeh trogodišnjeg Amara, upitali smo je i što misli zbog čega je upravo ovaj biljni liker u tako kratkom vremenu postigao tako veliki uspjeh.
 
- Na Amaru sam radila dvije godine ne bih li ga uspela prilagoditi novim standardima i željama konzumenta. Naravno da je njegova receptura strogo čuvana tajna, ali ono što mogu otkriti da je "novi" Amaro smanjene jačine i nešto slađi u odnosu na prijašnji. Jednom riječju, odličan je digestiv i piće za užitak, u kojem se osjeti specifična aroma mediterana, ustvrdila je mr. Katerina Latinović. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)
 

Podijeli: Facebook Twiter