Albanski veleposlanik posjetio Pulu


Zamjenik gradonačelnika Fabrizio Radin i istarski župan Valter Flego primili su albanskog veleposlanika, NJ. E. Ilira Mela i njegovu pratnju, te mu zaželjeli dobrodošlicu u Pulu i Istru. Istaknuvši da je Pula sjedište brojnih nacionalnih zajednica, a među njima se ističe i albanska s kojom već dugi niz godina uspješnu surađuju i grade prijateljstvo, Radin je kazao da smatra da je Pula upravo kroz nacionalnu albansku zajednicu uspostavila i vid suradnje s Albanijom. Župan Flego je, pak, kazao da je Istra kao regija svoje temelje od samog početka gradila na vrijednostima poput multikulturalnosti, multietičnosti i otvorenosti, te da se u Istri ne dijele ljudi prema nacionalnosti, već prema tome tko je kakav čovjek.

Jedna od tema razgovora bila je potencijalna suradnja Albanije, Pule i Istre. Veleposlanik Mela kazao je da je za njega vrlo važno da se ta suradnja i uspostavi, posebice na lokalnoj i regionalnoj razini, što uključuje europske projekte među kojima su i oni koji se tiču nacionalnih manjina.

- Hrvatska je članica Europske unije, a Albanija treba slijediti hrvatski model kako bi se i ona uskoro priključila Uniji, što je i jedan od razloga današnjeg posjeta, rekao je Mela, zaključivši kako vjeruje u uspjeh suradnje dviju država. (G. R.)


Podijeli: Facebook Twiter