Ako im zabrane opijanje u parku, imaju alternativu

"Zagrijavanje" pred izlazak (M. ANGELINI)
"Zagrijavanje" pred izlazak (M. ANGELINI)

Vijeće za komunalnu prevenciju Grada Pule na posljednjoj je sjednici raspravljao o prijedlogu da se maloljetnicima zabrani konzumiranje alkoholnih pića na javnim mjestima. To je odmah izazvalo živu raspravu u javnosti te otvorilo brojna pitanja. Kako maloljetnici uopće dolaze u posjed alkoholnih pića kada je njihova prodaja maloljetnim sobama zabranjena?

Dva-tri ispumpavanja vikendom

Kako doznajemo od Jasne Vekić, ravnateljice Gradskog društva Crvenog križa Pula i članice Vijeća za komunalnu prevenciju, ova se ideja razmatrala jer se pokazalo da se zabrana prodaje alkohola na terenu ne poštuje te da maloljetnici lako dolaze do alkohola.

- Problem je u tome što policija mora uhvatiti nekoga na djelu upravo u trenutku kada prodavač prodaje alkohol maloljetniku, a drugi, što taj maloljetnik uvijek može dati deset kuna starijem prijatelju da mu kupi bocu, pojašnjava Vekić stanje s terena dodajući podatak da su prije par godina, kada je CK provodio program prevencije ranog pijenja, na Hitnoj pomoći imali dva do tri ispumpavanja vikendom. Ova bi odluka, dodaje, pomogla da se djeca nekako ipak zaštite no istovremeno bi im se, zaključuje, trebala ponuditi bolja alternativa na čemu se također radi. Iz Grada Pule, pak, su nam poručili da se u nekoliko navrata raspravljalo o ovom prijedlogu.

- Prikupljamo informacije dobre prakse po uzoru na druge gradove poput Karlovca, Čakovca, Rijeke, Osijeka i Ogulina, koji već provode ovakvu odluku kako bi se provjerila funkcionalnost ovoga modela. Želi se razmotriti što više postojećih odluka i od svake preuzeti ono najbolje te uklopiti u jednu koja će u konačnici biti u potpunosti prilagođena potrebama i problemima koji se odnose isključivo na Pulu. Prije no što se prijedlog odluke uopće uputi na Gradsko vijeće na donošenje, stručnjaci će pomno razmotriti sve argumente te tek nakon toga donijeti konačni sud o prijedlogu iste na Gradsko vijeće, navode iz Grada.

Predsjednica Komunalnog vijeća, dogradonačelnica Elena Puh Belci, pak, pojašnjava da se odluka odnosi samo na maloljetnike jer se upravo njima bavi ovo tijelo. Kako veli, iako postoji zakon koji brani kupovanje alkohola ovom se mjerom želi dodatno valorizirati jer je iz prakse vidljivo da se radi o kompleksnom problemu.

Ponuditi alternativne sadržaje

- Radit će se na prevenciji, organizirat će se radionice po školama, ali i educirati budući prodavači. Nadalje, nakon što se razmotre sve pozitivne i negativne strane takve odluke i ukoliko se ona donese sigurno ćemo se potruditi da djeci te dobi ponudimo i neke prikladne alternativne sadržaje, naglašava Puh Belci. Inače, ovakve odluke već imaju broji gradovi, a nama najbliža Rijeka donijela je istu prije godinu dana. Tada je, riječko Gradsko vijeće prihvatilo izmjene odluke o komunalnom redu u kojima je jedina sporna odredba bila zabrana pijenja alkoholnih pića na javnim mjestima, što su oporbeni vijećnici nazvali udarom na mlade. Kako smo se uvjerili na licu mjesta, pulska mladež upoznata je s namjerom zabrane pijenja alkohola u parkovima, no to ih ne zabrinjava previše, rekli su nam, jer zabranom se neće postići ništa.

- Pronaći ćemo drugo mjesto, konoba ili stan kod prijatelja, automobili, što god, rekli su nam gotovo svi mladi s kojima smo razgovarali u subotu navečer kada smo obišli tri pulska parka u kojima se vikendom okuplja mladež. (Nera SOFTIĆ i Borka PETROVIĆ, snimio Manuel ANGELINI)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter