Agroturizam kao istarski gastro-turistički brend

Jedanaest istarskih agroturizama poziva vas u goste svake od pet nedjelja u studenom (Davor ŠIŠOVIĆ)
Jedanaest istarskih agroturizama poziva vas u goste svake od pet nedjelja u studenom (Davor ŠIŠOVIĆ)

Jedanaest istarskih agroturizama uključeno je u ovogodišnju promotivnu akciju "Dani otvorenih vrata agroturizama Istre", koja će se održati kroz pet nedjelja u studenom, obznanjeno je na današnjoj konferenciji za novinare u agroturizmu "Botra Marija" u Svetom Petru u Šumi.

Ovu akciju po peti put organizira Agencija za ruralni razvoj Istre, a njome se želi promovirati ne samo agroturizme i njihovu ponudu autohtonih istarskih jela i namirnica, već i motivirati otvaranje novih agroturizama, kojih u Istri zasad ima tek dvadesetak, rekao je na pressici direktor AZRRI-ja Gracijano Prekalj.

Svake nedjelje u studenom, dakle od 2. studenog prvi put pa sve do 30. studenog kada pada peta nedjelja, jedanaest će agroturizama u dva termina - u 13 i u 16 sati - nuditi isključivo gostima koji se prethodno najave, neposredno ili posredstvom web-aplikacije, menije po promotivnim cijenama od 80 kuna. Meniji su nešto skuplji nego lani zašto što je ove godine u njih, uz glavno jelo, desert i 2 dl vina ili bezalkoholnog pića, uključeno i predjelo, a na konferenciji za novinare su domaćini iz uključenih agroturizama i najavili što će spremati.

Agroturizam Botra Marija u Svetom Petru u Šumi kao glavno jelo nudi ladvenicu po supetarski s makarunima; agroturizam Dol u Gologoričkom Dolu pripremat će njoki s gulašom od divljači; u Dušanima kraj Pazina agroturizam Dušani nudi makarune sa šparogama ili gljivama; agroturizam Ferlin u Gržinima odlučio se za domaće kobasice s kapuzon uz supe od krumpira u maslinovom ulju; Ondina u Bričancima priprema fuže ili njoke s boškarinom; agroturizam Klaj u Fiorinima ponudit će kobasice i ombolo na žaru s krumpirom i kiselim kupusom; agroturizam Montižel u Završju ima cijeli meni od cuka a za glavno jelo njoki od cuki s telećom šniclom u umaku od cuki; Stara štala u Sandaljima priprema makarune sa šugom; Pineta u Svetom Martinu Labinskom nudi kozlića na padelu s broskvom i palentom; Sia u Guranu priprema bišteku u toću od šljiva; a agroturizam Štefanić u Štefanićima kraj Kaldira nudi pečena rebra od boškarina.

Svi će agroturizmi uključeni u akciju uz obroke po promotivnim cijenama imati i popratne glazbeno-zabavne programe te prezentacije i prodaju domaćih proizvoda. Održavanjem ove najavne pressice u novootvorenom agroturizmu Botra Marija u Svetom Petru u Šumi, vlasnika Marija Bratulića, "želimo dati podršku i poticaj kako onima koji su tek krenuli u ovaj posao, kao što smo lani učinili otvarajući manifestaciju u tada novootvorenom agroturizmu Stara štala obitelji Merklin u Sandaljima, tako i onima koji razmišljaju bi li otvorili agroturizam ili nešto drugo. Smatramo da je upravo agroturizam najbolji spoj poljoprivrede, gastronomije i turizma i željeli bismo da istarski agroturizam postane brend kojim će se Istra promovirati ne samo u Istri nego i mnogo šire", rekao je Prekalj također na jučerašnjoj pressici. Agroturizam Botra Marija bit će također, u nedjelju 2. studenog u 12 sati, i mjesto službenog svečanog otvorenja petih Dana otvorenih vrata agroturizma Istre. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter