Agrolaguna bitno smanjila cijenu mladog ulja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Agrolagunina uljara radi punim pogonom: stižu masline iz maslinika velike tvrtke koja je vlasnik oko 65.000 stabala, ali i iz maslinika malih proizvođača iz cijele Poreštine. U uljari se prodaje novo ekstradjevičansko maslinovo ulje, ljudi dolaze u velikom broju i zbog toga što je ove godine cijena litra bitno smanjena. Naime, s dosadašnjih 99 kuna za litru, cijena je smanjena na 85 kuna, što je daleko prihvatljivije. Uostalom, kod malih proizvođača može se dobiti maslinovo ulje po najnižoj cijeni od 80 kuna pa nema velikih razlika.

U Agrolaguni se ulje dobije istog dana prerade, a pored dućana čekaju na preradu veliki plastični spremnici saplodovima, par metara dalje iz bačve teče zeleno ulje koje je jako dobro. Smanjenje cijene znači da je ova izuzetno rodna godina, maslina ima napretek i imaju dobar randman, od oko 12 posto. Po zakonu ponude i potražnje tvrtka se odlučila na vidno smanjenje cijene i to se odrazilo na broj kupaca. Dolaze s kanistrima od pet do deset litara, pune ih, plate i odlaze.

Kada je početkom listopada započela berba, direktor Agrolagune Goran Kramarić nam je priznao da su dvije izuzetno rodne godine (prošla i ova) pokazale, s obzirom na obim proizvodnje, skučenost domaćeg tržišta te nužnost osmišljavanja jače izvorne politike. Da ulja ima napretek govori i podatak da ove godine Agrolaguna traži od privatnika kunsku naplatu troškova prerade (1,40 kuna po kilogram obrađenih maslina), dok je prošle godine tu uslugu naplaćivala uljem (protuvrijednost u ulju ostala bi tvrtci). (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter