Glas Istre
Srijeda
26.04.2017.
Pula
Vrijeme po gradovima u Istri
26.04
Agrokokina sortirnica jaja (M. MIJOŠEK)
> Fotogalerija
# # #

Agrokoka će proizvoditi 100 milijuna jaja godišnje

Objavljeno: 31.01.2013 | 09:02 Zadnja izmjena: 31.01.2013 | 09:02 0 komentara

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju bit će potrebne mnoge prilagodbe na gotovo svim područjima, pa će se tako i držanje kokoši nesilica morati urediti prema standardima EU-a.

- Zbog planova o povećanju kapaciteta broja kokoši nesilica sa sadašnjih 150 na 280 tisuća, odnosno proizvodnje jaja na blizu 100 milijuna godišnje, morali smo prvo riješiti usko grlo, a to je sigurnost u nabavci mladih pilenki. Zato smo se odlučili sami raditi i uzgajati od jednodnevnog pilića do 18-tjedne pilenke, kaže Edin Tanović, dugogodišnji direktor pulske Agrokoke.

- Kako smo se odlučili pratiti europske trendove koji su vezani uz način proizvodnje koji je maksimalno prilagođen dobrobiti životinja, odlučili smo se za uzgojni sistem volijera, veli Tanović i pojašnjava da je to jedan od oblika podnog uzgoja i proizvodnje konzumnih jaja.

Govoreći o planovima, Tanović kaže da se u Agrokoki upravo ovaj tjedan useljava novih 50 tisuća nesilica, a montira se i nova sortirnica. Uzgoj pilenki trebao bi početi od kolovoza, a prve pilenke do siječnja iduće godine, do kada bi trebala biti instalirana i nova oprema za prvih 60 tisuća nesilica. Do kraja lipnja trebali bi biti gotovi objekti za daljnjih 60 tisuća nesilica, a do kraja 2014. godine gotova će biti kompletna investicija - odnosno uzgojna farma kapaciteta 200 tisuća pilenki godišnje i nova farma kapaciteta 280 tisuća odraslih nesilica. Time bi se, veli Tanović, osigurala proizvodnja od, za nas začuđujuće brojke, od oko 100 milijuna jaja godišnje. (B. PETROVIĆ; snimio M. MIJOŠEK)Novosti
PulaIstra
CrnaKronika
Sport
Kultura
Mozaik