Adris: Ulaganja i izlazak na Londonsku burzu 2018.

Uprava Adrisa s dioničarima na posljednjoj Skupštini  (Dejan ŠTIFANIĆ)
Uprava Adrisa s dioničarima na posljednjoj Skupštini (Dejan ŠTIFANIĆ)

Uprava rovinjske Adris grupe, kompanije kojoj upravo prijeti mogućnost neprijateljskog preuzimanja od dioničara Plinija Cuccurina i slovačkog J&T investicijskog fonda, odlučila je pokrenuti niz investicija da bi povećavala vrijednost poslova kojima se bavi te vrijednost vlastitih dionica.

- Krajnji cilj je izlazak Adrisa na Londonsku burzu 2018. godine, potvrđuje Predrag Grubić, glasnogovornik kompanije, uz napomenu da će o svim poslovnim odlukama stajališta zauzeti Nadzorni odbor i Skupština tvrtke.

Najava izlaska Adris burze na međunarodnu burzu, uz prethodno povećanje vrijednosti dionica, jasna su poruka malim dioničarima da ne prodaju danas imovinu koja će sutra vrijediti daleko više. U krugovima oko Adrisa neprekidno kruže priče da se vrše stalni pritisci na male dioničare, posebno one s redovitim dionicama (koje nose pravo glasa na skupštini), da prodaju dionice zainteresiranom investicijskom fondu. Pritisci na prodaju idu i najmanjim ulagačima, kojima se nudi da ih prodaju odmah, iako se prema mišljenju financijskih analitičara to još uvijek ne isplati.

Prema mišljenju analitičara Erste banke, dionice Adrisa tek su na početku svog uzleta. Kompanija danas, nakon prodaje TDR-a kompaniji British American Tabbacco, ima oko šesto milijuna eura na računima te su spremni za nova ulaganja koja će povećati vrijednost tvrtke. U prezentaciji strateškog plana uprave Adrisa piše da će se već 2016. godine cijena dionice povećati za dvadeset posto, uz neprekidan rast do ulaska na međunarodnu burzu 2018. godine.

U Adris grupi jasno kažu da javnost, njihovi dioničari, regulatorna tijela pa i špekulanti zainteresirani za preuzimanje kompanije, trebaju biti jasno upoznati sa strukturom investicija što će ih poduzeti u sljedeće tri godine. Pritom će, kao vanjskog savjetnika, koristiti usluge konzultantske kuće McKinsey da bi povećali vrijednost postojećih poslova te ušli u nove akvizicije, odnosno kupnju tvrtki u sektorima kojima se bave.

To se prvenstveno odnosi na akvizicije u području osiguravateljskog biznisa, jer je poznato da Adris, kao vlasnik Croatia osiguranja, "mjerka" kompanije u regiji, poput Triglava i Save Re. U to bi poslovanje uložili oko dvije milijarde kune, dok bi u turizam investirali milijardu i 700 milijuna kuna. U Cromaris, industriju zdrave hrane, Adris planira još uložiti 350 milijuna kuna.

Sveukupno, uprava želi uložiti četiri milijarde i 50 milijuna kuna, što bi, zajedno s organskim rastom poslovanja, značajno podiglo vrijednost Adrisa i njegovih dionica. (D. GRAKALIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter