Adris grupa pregovara s kineskim partnerima

Kanfanarska tvornica (N. LAZAREVIĆ)
Kanfanarska tvornica (N. LAZAREVIĆ)

Adris grupa potvrdila je medijska nagađanja o posjetu predstavnika China National Tabacco Corporation Rovinju, ali ne i da se radilo o "dubinskom snimanju" poslovanja TDR-a, te o obvezujućoj ponudi za njegovu kupnju koja bi trebala doći u roku od mjesec dana. Ipak, to je prva potvrda da se razgovara s konkretnim strateškim partnerom o prodaji duhanskog poslovanja Adris grupe, za što u Rovinju postavljaju i konkretne uvjete.

- Točno je jedino to da su predstavnici kineske nacionalne duhanske kompanije posjetili TDR, te da ostaje naš uvjet da zadržimo proizvodnju u Kanfanaru i novac ostvaren možebitnom prodajom uložimo u daljnji razvoj Adris grupe, rekao nam je u ponedjeljak Predrag Grubić, glasnogovornik Adris grupe.

Posjet kineskih poslovnih ljudi TDR-u očito je nastavak pregovora započetih oko prošlog Božića u Pekingu, koje je tamo vodio Ante Vlahović, predsjednik Uprave Adris grupe. On se tamo sastao s drugim čovjekom Kineske nacionalne duhanske korporacije Li Kemingom, koji je brat kineskog premijera Li Keqianga, te je, prema medijskim navodima, već tada uvjetovao prodaju TDR-a zadržavanjem proizvodnje u Kanfanaru i održanjem hrvatske duhanske industrije.

Iako u Adris grupi nisu potvrdili posjet Ante Vlahovića Kini, očito je kako se radi o ozbiljnim pregovorima. Kineska kompanija

drži 43 posto svjetskog duhanskog tržišta, a ocjenjuje se kako im TDR treba zbog ulaska na tržište Europske unije preko poslovanja u jednoj od zemalja članica. Važna je i tržišna uloga TDR-a u zemljama CEFTE, odnosno u regiji.

Adris grupa traži strateškog partnera za TDR posljednjih nekoliko mjeseci. Godišnja skupština dioničara Adrisa u siječnju suglasila se s pronalaskom strateškog partnera za TDR, nakon čega su u javnost počele pristizati informacije o pregovorima s kineskim duhanskim divom.

Osim kineske duhanske kompanije, spominjali su se i pregovori s Japan Tabacco Internationalom. Njima navodno ne odgovara uvjet da zadrže tvornicu u Kanfanaru, jer su prošle godine morali zatvoriti pogon s osamsto djelatnika u Sjevernoj Irskoj.

Kineska kompanija najveća je na globalnom duhanskom tržištu s godišnjim prihodom od 91,7 milijardi dolara, te dobiti od 16 milijardi dolara. Na tržištima zapadne Europe i Europske unije dominiraju Philip Moris, British American Tabacco, Imperial Tabacco i Japan Tabacco International, dok Chinese National Tabacco traži "ulaz" za snažnije prisustvo na europskom duhanskom tržištu. Možda ga je pronašao u Kanfanaru. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter