"Svjetleći divovi" do sada skupili 62 tisuće glasova

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Spektakularni pulski projekt "Svjetleći Divovi", dizajnera Deana Skire, našao se početkom ovog mjeseca, u prestižnom društvu europskih i svjetskih metropola poput Londona, Lyona, Ankare, Seula i Copenhagena.

"Svjetleći divovi" nominirani su za najbolju svjetsku svjetlosnu instalaciju u 2014. godini u sklopu natječaja "city.people.light". U ovom kratkom vremenskom periodu "Divovi" su uspjeli skupiti više od 62 tisuće glasova i postati jednim od glavnih favorita za osvajanje nagrade.

Nova turistička atrakcija Pule

Ova svjetlosna skulptura i umjetnička instalacija na osam uljanikovih višetonskih dizalica prvi je puta, uz prihvaćanje i pomoć Turističke zajednice grada Pule, te sponzora i radnika brodogradilišta "Uljanik", zasjala još prije početka ljetne sezone u sklopu popularnog Festivala Visualia, koji je u Pulu doveo više od dvije tisuće turista. Osvijetljene dizalice postale su prepoznatljivi simbol i nova turistička atrakcija Pule, o kojemu su već pisali i mnogi svjetski mediji. Projekt je nastao i uz pomoć Arenaturista koji je, osim Ministarstva turizma, Kamgrada i Unilinea, najveći donator projekta.

Projekt "city.people.light" nagrade zajednički je projekt tvrtke Philips i udruge LUCI (Lighting Urban Community International), međunarodne mreže koja okuplja gradove i profesionalce koji koriste svjetlo kao glavni alat za urbani, društveni i gospodarski razvoj, vodeći pritom računa o održivosti i zaštiti okoliša.

Svjetlo za urbani i društveni razvoj

Prošlogodišnjim pobjednikom proglašen je gradić Rietberg u Njemačkoj tijesnim glasanjem u završnici nominacija. Rietberg je nagradu osvojio ostavivši iza sebe gradove Seul i Ženevu, dok je kineski Zhengzhou dobio nagradu posebnog spominjanja za svoj projekt osvjetljavanja 280 metara visokog tornja Millennium Royal Plaza.

Glasovanje i rezultati dostupni na stranici http://www.peoplechoiceaward.eu/

(G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter