"Stari" usisavači u dućanima do rasprodaje zaliha

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Najbolji modeli usisavača uskoro će biti zabranjeni. Od 1. rujna građani EU neće moći kupiti usisavače čija snaga motora prelazi 1600 vati. Vijest je to koja je ovih dana odjeknula s TV ekrana i zbog koje su mnogi pohrlili u trgovine ne bi li kupili "zadnji dobar" usisavač. Obilaskom trgovina doznali smo da je istina ipak ponešto drugačija. Kako nam je potvrdio Vedran Catela, voditelj Peveca istina je da se u Europskoj uniji od početka rujna više neće smjesti proizvoditi usisavači čija snaga motora prelazi 1600 vati snage, no oni će se smjeti prodavati i kupovati sve dok se ne rasproda sve što je u dućanima, i sve ono što je uvezeno i stoji na zalihama. Koliko će to trajati, nitko pa ni on nije znao reći, jer ovisi o potražnji kupaca.

Do prodaje zaliha

- Od rujna će svaki novoproizvedeni usisavač imati svoj energetski certifikat, poput frižidera, perilica i ostalih kućanskih aparata, i točno će se znati kolika mu je snaga i potrošnja, pojašnjava Catela.

U Pevecu smo zatekli i bračni par koji je došao kupiti novi usisavač upravo ponukan informacijom s TV ekrana. "Da, došli smo kupiti usisavač jer smatramo da su zabrane koje stižu iz Europske unije bezvezne", rekao nam je Josip Ban navodeći kako smatra da se energija može štedjeti i na druge načina, a ne zabrana, dok nam njegova supruga navodi kako joj je kod usisavača najviše bitna upravo snaga, posebice za čišćenje tepiha.

U razgovoru s prodavačem Peveca Milom Marijanovićem i voditeljicom odjela Nadom Palac, doznajemo da je upravo snaga ono što ljude zanima kod kupovine usisavača i da im je najvažnije da je ona što veća.

- Prvo pitaju ima li usisavač vrećicu ili ne, a onda kolika mu je snaga, veli nam Marijanović dodajući da trenutno u ponudi imaju svega jedan jedini model usisavača koji je ispod dopuštene snage i taj je najjeftiniji. Ostalih imaju doista široki raspon, kako proizvođača, tako i cijena, a najviše modela može se podičiti snagom od 2000, 2200, pa čak i 2400 vata.

Što snažniji to bolji

I u pulskom Tehnomarketu prodavačica Milena Grbin navela nam je da ljudi najviše traže usisavače preko 2000 vati.  "Što jače - to bolje", navodi uz riječi da je snaga prvo što prilikom kupovine pitaju, a potom za cijenu. Priča nam da su u dućan dobili kataloge s novim usisavačima, čija snage ne prelazi ograničenja, no još ih uvijek nemaju u dućanima. Jedan je od proizvođača tako u novim katalozima ponudio usisavače s takozvanom "Gree tehnology inside" s, kako se navodi, malom potrošnjom energije, a koji su unatoč samo 1300 vata snage snažni i tihi. Drugi, pak, na svojim stanicama pojašnjava nove energetske oznake za usisavače. Kako navode Europska unija izdala je dvije direktive koje utječu na način kupnje ali i dizajn usisavača. Prema prvoj koja starta od rujna na tržište će se moći plasirati samo usisavači koji imaju ulaznu snagu manju od 1600 W, minimalnu učinkovitost čišćenja od 70 posto za usisavanje prašine na tepisima i minimalnu učinkovitost čišćenja od 95 posto za usisavanje prašine na tvrdim podovima.

Energetska oznaka za lakšu kupovinu

Druga direktiva propisuje certifikat koji bi trebao postaviti više standarde za radne značajke svih modela usisavača ali i olakšati kupovinu. Energetska oznaka naznačuje klasu energetske učinkovitosti i pet dodatnih indikatora radnih značajki (donji dio naljepnice) odnosno godišnju potrošnju energije, razinu zvuka, vraćanja prašine, učinkovitost čišćenja tepiha i učinkovitost čišćenja tvrdih podova. (Borka PETROVIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter