(Pre)skupa vožnja: Zašto tunel Učku ne plaćamo manje?

Tunel Učku su između 1976. i 1981. obveznicama "izgradili" građani (M. ANGELINI)
Tunel Učku su između 1976. i 1981. obveznicama "izgradili" građani (M. ANGELINI)

Nakon što je Vlada prošlog tjedna donijela odluku o naplati 20 kuna tunelarine kroz 4.256 metara dug tunel Sveti Ilija, koji će po završetku radova povezivati naselje Bast u općini Baška Voda i Rastovac u općini Zagvozd, prosvjedi građana i lokalnog HDZ-a urodili su plodom te je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, nakon okruglog stola o restrukturiranju javnih poduzeća, najavio da će za stalne korisnike prolazak koštati između osam i devet kuna.

Mada je ova odluka dobra za vozače, žalosno je da prolaz kroz tunel Učku, svega 806 metara duži, plaćamo gotovo 50 posto više.

Jednokratni prolaz osobnog vozila kroz Učku Bina Istra naplaćuje 29 kuna, odnosno devet kuna skuplje nego što će koštati prolaz kroz Biokovo, dok stalni korisnici imaju mogućnost jeftinijeg korištenja putem ENC uređaja, kada isti košta 14,50 kuna, no pod uvjetom da uplaćenih 200 kuna pretplate korisnik iskoristi u naredna tri mjeseca.

Mnogima praktično rješenje, ali ne i onim žiteljima Istre koji ne putuju često, dakle i dalje je to visok iznos u odnosu na nešto kraću cijev tunela od biokovskog, za koji se predviđa prosječni godišnji dnevni promet od 4.200 vozila, te prosječni ljetni dnevni promet od 8.600 vozila.

Pitamo se, ne bi li i za Učku država, unatoč činjenici da njezina tvrtka HAC nije koncesionar istarskog tunela morala korisnicima izaći u susret jeftinijom cijenom, obzirom na činjenicu kako su prilikom izgradnje, između 1976. i 1981. godine, tunel financiran obveznicama građana Istarske županije, a kroz koji je do danas prošlo više od 40 milijuna vozila. (K. TADIJIĆ)

Protiv cijena za tunel Učku prosvjedovali tek motoristi
Prije gotovo pet godina pred tunelom Učka prosvjedovalo je oko 130 motociklista tražeći smanjenje cijene prolaska za motocikle. Onda je

tunelarina za automobile i motocikle iznosila 28 kuna u jednom smjeru. Motociklisti su u znak prosvjeda tunelarinu plaćali kovanicama lipa i na taj način usporavali naplatu. Danas motociklisti, odnosno "I A" skupina vozila, plaćaju 18 kuna.

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter