Podvodnom puškom lovio na kupalištu Valkane

Turist s podvodnom puškom lovi u plićaku među  djecom i ostalim kupačima (A. MUSEMIĆ)
Turist s podvodnom puškom lovi u plićaku među djecom i ostalim kupačima (A. MUSEMIĆ)

Proteklog vikenda jedan je naš čitatelj svjedočio nesvakidašnjem događaju o kojem je, nakon što se poprilično uznemirio, želio informirati i javnost. Kako nam je ispričao, u subotu oko 13 sati na kupalištu Valkane uočio je turistu koji je s podvodnom puškom lovio u plićaku, među djecom i ostalim kupačima.

- Spasilac koji je bio zadužen za nadzor kupališta Valkane također ga je uočio te ga je prvo čekao vani, da kupač sam izađe iz mora. No, pošto turist nije izlazio, spasilac je ušao u more da ga upozori da ne smije loviti s puškom, ali ga ovaj kao nije razumio jer je bio stranac, vjerojatno Rus ili Slovak. Ili se pravio da ne razumije, ispričao nam je naš sugovornik.

Kad je turist napokon izašao iz mora, kaže naš sugovornik, uočili su da je ronilac bacio nazad u more i perisku koju je bio izvadio, dok je pušku odložio na zid.

- Spasilac nikoga od nadležnih službi nije nazvao da intervenira jer je rekao da čekao da mu ubrzo dođe smjena, a i mobitel mu je bio pri kraju iako, kako je rekao, nije znao koga točno treba zvati u takvim situacijama kada kupači love s puškama po plićaku, ispričao nam je nadalje naš sugovornik.

Od Tonija Šverka, direktora Spasilačkog servisa koji spasioce imaju i na plaži kupališta Valkane, upitali smo kako spasilac mora reagirati u ovom slučaju te koga treba zvati.

Kako nam je pojasnio Šverko, spasioci za takve i slične slučajeve imaju točno propisanu proceduru prema kojoj moraju pozvati svoje voditelja, a oni dalje, zavisno o slučaju, policiju ili lučku upravu.

Nažalost, ove nije izolirani slučaj i u većini naši spasioci uspiju izaći na kraj s ovako neodgovornim kupačima. Od početka sezone imali smo čak pet slučajeva da su kupači, mahom stranci, lovili na gradskim plažama s podvodnim puškama, a puno je i glisiranja preblizu obale, navodi nam Šverko.

Kako pojašnjava, njegova tvrtka trenutno pokriva 20 plaža, a osim onih u Puli spasioci pokrivaju i kampove te turističke kuće Maistra i Plava Laguna. U turističkim mjestima situacija se rješava na način da se prvo pozovu zaštitari, a zatim, ako se situacije ne uspije riješiti, i druge nadležne službe.

(Borka PETROVIĆ)

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter