Plaće više za 10 posto, duži godišnji odmor

Potpisivanje Kolektivnog ugovora inicirao je Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije  (T. G.)
Potpisivanje Kolektivnog ugovora inicirao je Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije (T. G.)

Grad Umag je prihvatio inicijativu Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije za pregovore te je prava djelatnika Doma za starije i nemoćne osobe "Atilio  Gamboc", otvorenog potkraj 2013. godine, nastojao ujednačiti s pravima zaposlenih u drugim gradskim ustanovama, s čime se suglasio i Sindikat, rekao je umaški gradonačelnik Vili Bassanese na jučerašnjem potpisivanju Kolektivnog ugovora za djelatnike Doma, kojih je sada 40 i skrbe o 74 korisnika. Najbrojnije je medicinsko osoblje: u Odjelu njege i brige o zdravlju je 24 zaposlenih, u Odjelu prehrane i posluživanja šestero, a u administrativno-tehničkom odjelu deset djelatnika.

S obzirom da Dom nije u državnoj mreži ustanova socijalne skrbi, sav teret izgradnje i funkcioniranja Doma pada na korisnike usluga i Grad Umag. Stoga su prilikom otvaranja Doma materijalna prava zaposlenih bila uređena Pravilnikom o radu, u obimu koje je propisivao Zakon o radu, a koji je nešto niži od
prava djelatnika u drugim gradskim ustanovama. Nakon povećanja broja zaposlenika, Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije je osnovao svoju podružnicu te je Gradu Umagu uputio zahtjev za pokretanje postupka kolektivnog pregovaranja radi poboljšanja materijalnih uvjeta djelatnika Doma. Gradonačelnik je naglasio da popunjenost Doma, koja je iznad 70 posto, osigurava financijsku stabilnost te omogućava povećanje materijalnih prava zaposlenih.

Ukupni prihodi odnosno rashodi poslovanja Doma tijekom ove godine procjenjuju se na gotovo sedam milijuna kuna. Potpisivanjem ovog kolektivnog ugovora, osim prosječnog povećanja plaća zaposlenih za 10 posto, od kojih je najznačajnije povećanje plaća medicinskog osoblja, povećava se i broj dana godišnjeg odmora, plaćenog dopusta te još neka prava iz rada i po osnovu rada zaposlenih, rekao je Bassanese.

Dom "Atilio Gamboc" je od 2014., kad je počelo useljavanje, do danas primio 228 korisnika. "Opremljenost Doma, kvalitetna usluga brige o starijima i nemoćnima, organizirana prema najnovijim gerijatrijskim i gerontološkim spoznajama, uz iskusno osoblje i bogatstvo sadržaja, glavne su odlike koje ovaj Dom svrstavaju u red vodećih hrvatskih domova za smještaj starijih i nemoćnih osoba", zaključio je Bassanese. (T. GRGIĆ)



 


Podijeli: Facebook Twiter